Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik draag veel kleren van mijn vader en moeder uit de tijd dat ze tieners en twintigers waren”

“Ik draag veel kleren van mijn vader en moeder uit de tijd dat ze tieners en twintigers waren”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

(on)gewoon

Anna Rakas (18), eerstejaars student European Public Health, omschrijft haar stijl als "masculien met vrouwelijke details"

Mannelijk en vrouwelijk

‘Ik combineer twee silhouetten: een overwegend mannelijke stijl met vrouwelijke details. Bijvoorbeeld een jasje met schoudervullingen en een riem in de taille, of een jurk met stoere schoenen. Zwart is mijn basiskleur en zit in al mijn outfits. Daarnaast draag ik kleuren die bij mijn haar- en huidskleur passen, zoals paars- en groentinten. Je zult mij nooit in neonkleurige dierenprints zien; wel in neonkleur óf in dierenprint. Ik ga uit van één item of kleur die opvalt en creëer de rest van mijn outfit daaromheen. Mijn make-up houd ik neutraal: foundation en mascara, of helemaal geen make-up.” 

Young Thug 

“Ik draag veel kleren van mijn vader en moeder uit de tijd dat ze tieners en twintigers waren. Ik hou van de stijl uit de jaren ’70 en ’80 en de grunge periode in de jaren ’90. Voor stijlinspiratie kijk ik vaak naar oude foto’s van mijn ouders. Ik heb bijvoorbeeld een foto van mijn moeder waarop ze een jurk met stoere sportschoenen combineert. Ook de Amerikaanse rapper Young Thug inspireert me. Hij experimenteert met gender-overschrijdende outfits en draagt soms jurken. En dat staat hem goed. Ik volg geen trends om hip te zijn, maar als een trend me bevalt, voeg ik ‘m wel aan mijn stijl toe. ”

Skater

“Als tiener kleedde ik me jongensachtig met ruime broeken en truien met een capuchon. Als een skater. Toen ik meer zelfvertrouwen kreeg ben ik gaan experimenteren met vormen en materialen en mijn lichaam gaan benadrukken. Vorig jaar knipte ik mijn lange haar af. Ik baseerde mijn vrouwelijkheid daar te veel op. Ik wil dat vrouwelijkheid uit mijn outfit spreekt, zoals nu: een leren broek en capuchontrui, maar wel gecombineerd met een getailleerde blazer en sieraden. Mijn haarkleur verander ik om de paar maanden, maar ik kies altijd voor subtiele rood- of paarstinten.”

Perfectionist

“Mijn accessoires zijn meestal simpel: een paar oorringen, een armband en een horloge. Veel van mijn sieraden zijn van mijn oma geweest en zij droeg alleen zilver. Ik ben heel perfectionistisch en wil geen goud met zilver combineren. Daarom draag ik alleen nog zilveren sieraden en knopen. Bij opvallende accessoires, zoals grote oorbellen, trek ik een neutrale outfit aan zodat de accessoires de eyecatcher zijn.”

Tweedehands

“Traders Pop is mijn favoriete winkel in Maastricht, vooral voor inspiratie. Het liefst koop ik mijn kleren tweedehands: ik ben dol op vintage en wil het milieu ontlasten. Alleen als het echt niet anders kan, ga ik naar confectiezaken. Winkelen doe ik zo’n twee tot drie keer per maand. Kleding die me verveelt geef ik weg, aan mijn zusje of vriendinnen, of gaat terug naar een tweedehandswinkel of een goed doel. Zo kan ik vaker iets nieuws kopen en toch op het milieu letten.”

Sjoertje Vos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)