Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Biggenonderzoek onder water veroorzaakt ophef

Biggenonderzoek onder water veroorzaakt ophef

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. YouTuber Emile Beuker plaatste onlangs een filmpje op zijn videokanaal Finding stuff. Het waren biggen die hij ontdekte tijdens zijn duiktocht in de Noord-Hollandse Stootersplas. Dode biggen in kooien onder water. Wat blijkt? Er wordt forensisch onderzoek gedaan door de Universiteit Maastricht. Sociale media stroomden vol met bedreigingen aan het adres van de wetenschapper.  

Het was niet de eerste video van gekooide biggen die online werd geplaatst. Een hogeschoolstudent forensische wetenschappen die in het verleden meehielp aan het onderzoek van buitenpromovendus Marco Pot deelde in de zomer van 2018 al een filmpje op YouTube. Daarin legt ze uit dat de dode biggen model staan voor de ontbinding van zuigelingen en jonge kinderen, zodat exacter kan worden nagegaan wat het tijdstip van overlijden is van lijkjes die in het water worden gevonden.

Want dat is nog een groot raadsel, vertelt Pot desgevraagd. Pot, die economie studeerde, brandweerofficier werd en steeds meer interesse kreeg in (forensisch) duiken, richtte een eigen forensische duikopleiding op en besloot zich wetenschappelijk te verdiepen in opsporing in water (hij promoveert bij Wilma Duijst, bijzonder hoogleraar geneeskunde en gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht). “Vinden we een lijk in de open lucht dan weten we waar we op moet letten: verkleuring, is de huid al aan het loslaten of niet, zijn er vliegen of maden te bespeuren, et cetera. Maar zo’n model ontbreekt voor onder water.”
Specifiek richt hij zich op zuigelingen. Vandaar ook de keuze voor biggen. “De dieren zijn een natuurlijke dood gestorven en afkomstig van een biologische boerderij. De boer stelt ze ter beschikking aan de wetenschap. Anders zouden ze naar een destructiebedrijf zijn gebracht.”

Wie de context niet weet, kan geschokt zijn door de vondst van de YouTuber, maar volgens Pot is het overduidelijk dat er forensisch onderzoek plaatsvindt in de plas. “Bij de kooien staan borden met uitleg en telefoonnummers.”
De reacties op sociale media zijn soms ronduit bedreigend (“We zouden zelf bij die biggen onder water gehouden moeten worden”, zegt Pot), maar de meesten trekken vooral hun neus op vanwege het feit dat het experiment in zwemwater plaatsvindt. “Word je niet vrolijk van in lijkensap zwemmen”, reageert er een op YouTube.
Pot: “Het is veilig, je wordt er niet ziek van en we hebben goedkeuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; we werken op elf meter diepte en honderd meter van de kant af. Daarbij monitoren we onder andere de pH en het zuurstofgehalte, zowel bij de biggen als in de directe omgeving om erachter te komen of er nadelige gevolgen zijn, maar die zijn nog niet geconstateerd.” Twee keer per jaar worden er kooien met biggen geplaatst. “Er is een zomer- en een winterperiode. Wekelijks houden we de ontbinding in de gaten, maken we foto’s en aantekeningen.”

Wat Pot vooral opvalt is dat sommige dieren gaan drijven en andere op de bodem blijven liggen. “Hoe dat kan? Dat weten we nog niet, maar het is een belangrijke ontdekking, omdat er tot nu toe ‘werk’ wordt gemaakt van aangespoelde drijvende lichamen. Maar wellicht dat er ook lichamen van vermiste kinderen of baby’s naar de bodem zijn gezonken.”
Het onderzoek dient het maatschappelijk belang, onderstreept Pot. Hoe meer kennis, hoe meer kans op opsporing.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)