Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“We zijn human beings, niet human doings”

“We zijn human beings, niet human doings”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Openingsevenement well-being week

“Jij bent de baas over jezelf, jij hebt de macht om te doen wat jij wilt. Het klinkt simpel, en dat is het ook.” Aan het woord is Jasmijn George, die als consciousness coach mensen helpt uit te vinden wat ze écht willen, een van de panelleden tijdens Let’s Talk about stress and burnout, het openingsevenement van de Well-being week, maandagavond in de SNS Community Room.

Het publiek kijkt wat bedenkelijk. Aan het begin van de avond vroeg gespreksleider Rob van Duijn, hoofd van Studium Generale die het evenement samen met negen FHML honours-studenten organiseerde, wie er het gevoel heeft dat werk of studie en privé niet in balans zijn. Vrijwel iedereen. Ook bij de vraag wie er wel eens veel stress heeft gingen alle handen omhoog. “En dusdanige klachten dat je dacht: als het zo doorgaat krijg ik een burnout?” Een derde van de zaal houdt de vinger in de lucht.

En nu beweert George dus dat het allemaal heel simpel is. Ze verduidelijkt haar uitspraak later op de avond. “Waar het om gaat is dat je erachter komt wat jij wilt. Als je dat nastreeft, in plaats van wat je denkt dat je hoort te doen, zal je veel minder stress ervaren.” Belangrijk hierbij is dat mensen regelmatig naar zichzelf luisteren. “Welke emoties zijn er de afgelopen twaalf uur door je heen gegaan? Hoe voelt je lichaam? Hoe gestresst ben je? Hoe blij ben je met jezelf?”

Een ander punt is zelfsabotage. George: “Waarom ga je Netflixen terwijl je eigenlijk moet leren voor je tentamen? Neem je even een pauze, wat prima is, of luister je naar de innerlijke stem die zegt dat je het tentamen toch niet gaat halen, dus waarom zou je nog je best doen?” Bert, noemt zij die stem, naar de mopperige helft van het Sesamstraatduo Bert en Ernie. “Iedereen heeft een innerlijke Bert, word je bewust van de jouwe.”

Dan kun je er ook controle over uitoefenen en dat is heel belangrijk, zei Fred Zijlstra, hoogleraar arbeid- en organisatiepsychologie, eerder op de avond. “Het gaat mis op het moment dat we niet met onze stress kunnen omgaan, dat we het gevoel hebben de controle te verliezen.” Want stress op zich, vertelt Angelique de Rijk, hoogleraar werk en gezondheid, is niet erg. “We zijn mensen, die voelen stress. Maar wat vaak vergeten wordt, is de tijd nemen voor rust en herstel.”

Zijlstra snapt dat wel, er wordt veel gevraagd van de moderne student. “Ze moeten altijd efficiënt werken, want de studie mag maar vier jaar duren. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om uit te kiezen, dus meestal is het sociale leven ook druk.” Filippo Om, student aan het University College Venlo en yogaleraar, herkent dat. “Ik zie het zelfs al bij mijn jongere broers en zussen die net naar de middelbare school gaan. We leren niet met dit soort dingen omgaan. We moeten ons realiseren dat we human beings zijn, niet human doings. Soms moet je gewoon even zijn.” De Rijk knikt. “De uitdaging is om dat in te plannen. Ontwikkel gezonde gewoontes. Ga op tijd naar bed, zeg eens nee tegen een sociale activiteit als je daar niet goed van ontspant.”

De Rijk vraagt de zaal wat de universiteit kan doen om studenten weerbaarder te maken, om ze makkelijker te laten herstellen van een stressvolle periode. “Geef ons meer empathische supervisors”, klinkt het in de zaal. Een andere student hekelt tentamens met meerkeuzevragen. “Daarmee wordt heel precies bepaalt wat je moet leren, er is geen ruimte voor autonomie.” Zijlstra geeft de studenten gelijk, maar ziet het niet snel veranderen. “Uiteindelijk komt het neer op geld. Twintig jaar geleden was de docent-student-verhouding 1 op 5, nu is dat 1 op 10.”

Valt er dan wel iets aan te doen? Of zijn we gedoemd in een gestreste maatschappij te leven? Om is positief. “Ik denk dat als we collectief willen dat er verandering komt, dat dat er ook komt.” Hij maakt alvast een begin door de avond af te sluiten met een ademhalingsoefening. Dat de meesten hun aandacht niet bij hun ademhaling kunnen houden is niet erg. “Dat is juist het moment waarop je traint, door je aandacht weer terug te brengen. In de sportschool beweeg je je arm ook niet op en neer zonder een gewichtje vast te houden.”

Well-being week 2019

Dit is de derde keer dat de Well-being week (van 4-7 november) wordt georganiseerd op de Universiteit Maastricht. Wat begon als een klein project bij UCM en de psychologie- en neurowetenschapfaculteit is inmiddels uitgegroeid tot een evenement met veertig activiteiten en bijna 1100 deelnemers. Van mindfulnessworkshops tot lezingen over de stress die het vergelijken met anderen met zich meebrengt.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)