Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Zeg maar Rianne hoor, het is al na achten”

“Zeg maar Rianne hoor, het is al na achten”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

“Ik heb zó veel respect voor die vrouw”, zegt een student tegen haar vriendinnen in het gangetje van de Ipanema-zaal van het Bonnefantenmuseum. Ze heeft het over Rianne Letschert, rector van de Universiteit Maastricht. Letschert was afgelopen donderdagavond de gast bij de Maastrichtse versie van het bekende TV-programma College Tour. Waar de presentator van de nationale variant zijn gasten regelmatig een kritische vraag voor de voeten gooit, gaf deze avond vooral een leuk inkijkje in het leven van de rector. Wat doet zij bijvoorbeeld op zondagochtend? 

Presentatoren Fred Leclaire van de Hiere vaan Wyck en Lisa Manders van Koko – die twee partijen organiseerden samen de collegetour – trappen de avond af met de spelregels. In principe volgt het duo hun kaartjes, maar een vraag tussendoor mag. “Steek dan je hand op en sta even op als de microfoon er is.”

“Neemt u plaats professor”, zegt Leclaire. Letschert: “Zeg maar Rianne hoor, het is al na achten.” Leclaire begint met een felicitatie voor Letscherts verkiezing tot topvrouw van het jaar. “Waar bent u het meest trots op?”, vraagt Leclaire. Letschert: “Mijn twee concurrenten werken beiden in het bedrijfsleven. De afgelopen jaren won steeds iemand uit die sector. Ik zie mijn winst ook als erkenning voor leiderschap in de publieke sector.”
Letschert is moeilijk te verstaan, haar microfoon stoort. Iemand van de techniek loopt richting het podium. De oorbellen van de rector tikken tegen het microfoontje en moeten uit. “De technologie is nog niet klaar voor vrouwelijk leiderschap”, grapt Letschert. 

“Wat vindt u ervan dat de universiteit in Eindhoven alleen maar vrouwen aanneemt?”, vraagt een vrouw uit het publiek. Letschert: “Eindhoven bekijkt een half jaar lang alleen sollicitaties van vrouwen. Dit heeft geleid tot veel weerstand, ze moeten zich zelfs verantwoorden voor het College voor de Rechten van de Mens. De Eindhovense rector heeft al verschillende maatregelen genomen om meer vrouwen aan te trekken, zonder resultaat. Hij grijpt nu naar radicalere middelen om iets te doorbreken. Ik steun dat. In Maastricht is het aantal vrouwelijke hoogleraren ook veel te laag. Op sommige faculteiten is dit minder dan 20 procent. Ik wil dat dat minimaal 30 procent is, uit onderzoek blijkt dat het daarna normaler wordt. Ik wil een quotum op faculteiten die achterblijven.” 

Toch vraagt Letschert zich ook weleens af waarom vrouwen “ook al weer wilden emanciperen. Waarom ben ik niet gewoon aan het tennissen met een leraar?” De voorafgaande vraag van Leclaire: “Hoe doe je dat, zo’n complexe functie?” Letschert: “Het is hard werken, tachtig uur per week, maar daar groei je in. Het eerste jaar heb je veel tijd nodig om dossiers te lezen, maar dat gaat steeds sneller.” En heel belangrijk: “Ik heb moeten leren om ‘nee’ te zeggen.” 

Een logische vraag van een student die hieruit volgt: “Hoe combineer je werk en privé?” Letschert: “Daar ben ik heel streng in. De vrijdagavond is heilig, dan is er tijd voor het gezin. Dan kijken we bijvoorbeeld The Voice op de bank. Op zaterdagochtend ga ik naar de hockey van mijn dochter Julia van acht en verder doen we normale dingen als boodschappen. Op zondag ontbijten we samen, lees ik mijn krantjes en ga ik hardlopen. Vanaf twee uur ga ik aan het werk, vaak samen met zoon Joep van dertien die dan zijn huiswerk maakt. Vroeger ging ik nog weleens met vriendinnen op stap, maar dat doe ik minder. Dat is niet altijd makkelijk, maar daar heb ik voor gekozen.”

Een van de laatste vragen voor de Brabantse Letschert komt niet uit het publiek, maar vanaf een beeldscherm achter op het podium. Hij komt van gouverneur Theo Bovens, de collegetour-kandidaat van vorig jaar. “’t Limburgs dialek woort dit joar es ‘n officiële taol aongestèld. Iech hub zelfs gehuurd dat d’ch oondertösse ouch ’n bieteke Mestreechs proat. Mer wienie kinne d’n ierste studenten in ’t dialek studere? ’t Leefs in ‘t Mestreechs. Daan zien geer pas ech internationaol.” [Excuses voor eventuele schrijffouten, het Mestreechse dictionair is geraadpleegd, YM]. De zaal lacht en applaudisseert. “We hebben een hoogleraar dialecten aan onze universiteit, Leonie Cornips, maar ik denk niet dat er een afstudeerrichting Limburgs komt. Ik verstond het wel”, lacht Letschert. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)