Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Haast, ik heb ongelooflijke haast

Splinters: Haast, ik heb ongelooflijke haast

Haast, ik heb ongelooflijke haast

“O, we zijn al een minuut te laat begonnen”, opende voorzitter Kim Kuypers de vergadering van de universiteitsraadscommissie Research and Education vorige week. Ze had haast, want er stonden maar liefst vier presentaties (een kwartier per presentatie; nummer vijf viel gelukkig uit) op het programma over onder andere het UM-leiderschapsprogramma en de ‘familievriendelijke’ universiteit. Verder nog een paar andere agendapunten, de rondvraag en een vertrouwelijk deel. En dat alles in twee uur tijd. Kuypers zat voortdurend op het puntje van haar stoel. Hoopvol: “Jij hebt slechts een paar minuten nodig voor je presentatie?” En tegen de commissie: “Sorry, dit is echt de laatste vraag.” Om even later te vervolgen: “Sorry, kunnen we doorgaan, we hebben nog zeven minuten over.” Eenmaal bij de rondvraag was het iedereen zonneklaar dat deze vergadering voor de voorzitter een race tegen de klok was. Zo ook voor rector Rianne Letschert: “Geen vragen, ik zou niet durven.” Misschien voortaan toch wat minder strak plannen. 

Interviewer wordt geïnterviewde 

Hoe herken je fake news? Wat is het belang van journalistiek in een democratie? Welke grondregels moet een journalist toepassen in zijn of haar werk? Jonge federalisten uit heel Europa leerden er afgelopen weekend over in het StayOkay hostel in Maastricht. Daar hielden de Jonge Europese Federalisten (JEF) hun Fake Fighters symposium. Democratie is tenslotte een van hun uitgangspunten en fake newszien ze als een bedreiging daarvan. 

Interessant genoeg voor een Observant-verslaggever om een kijkje te nemen en eventueel een artikel over te schrijven. Dat liep anders. De deelnemers bleken ook zelf aan de slag te moeten met een video, podcast of artikel. Best spannend als je dat nog nooit hebt gedaan. En wie beter daar vragen over te stellen dan een echte journalist?

De deelnemers vroegen uw vliegende reporter het hemd van het lijf met vragen als ‘hoe kom je erachter of een bron betrouwbaar is?’, ‘hoe vind ik een goede invalshoek?’ en ‘hoe begin ik een verhaal?’. Ietwat overdonderd liep de verslaggever een dik half uur later weer naar buiten. Zonder artikel weliswaar, want daar was de bijeenkomst uiteindelijk toch niet zo geschikt voor. Maar een ding is duidelijk: met de interviewtechnieken van deze journalisten-in-spe zit het wel snor.

Over Engels en onderzoeksmethoden

Bravo voor Nederland, we staan op nummer één in de Engelse Proficiency Index (EPI), een jaarlijkse ranking die bijhoudt of de burger het Engels een beetje onder de knie heeft. Zweden staat op twee, gevolgd door Noorwegen en Denemarken. Onderaan de lijst van honderd landen bungelen Irak, Soedi-Arabië, Kirgiziëen Libië. 
Maar is de onderzoeksmethode wel te vertrouwen? Op internet klinkt hier en daar kritiek. De organisatie achter de EPI verzamelt allerlei data van online tests die iedereen ter wereld (moet je natuurlijk wel internet hebben!) kan maken. Maar ja, wie moeite heeft met Engels – of geen zin heeft – laat die test dus links liggen. Alleen de ‘betere’ kandidaten zullen denken: ‘Leuk, eens kijken of ik tot de middenmoot of de professionals behoor.” 
Er valt best iets voor te zeggen, voor deze kritiek, maar over het feit dat Nederland bovenaan staat, hoeven wij niet te twijfelen. In Nederland wordt niet voor niets (politiek) gediscussieerd (en geprotesteerd) over de vele Engelstalige opleidingen. De Universiteit Maastricht lanceerde deze week zelfs een mediacampagne om nog maar eens te benadrukken dat zij deEuropese universiteit van Nederland is, “een erkende gateway to and from Europe”. 
Heel mooi, maar het is wel pijnlijk dat volgens de EPI juist de Limburgers (op Drentenaren na), het slechtst scoren op hun English skills. Ach wat, we zeggen gewoon met z’n allen: zie je wel, die onderzoeksmethode deugt niet.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)