Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De beste vegetarische keuken van de wereld

De beste vegetarische keuken van de wereld

Na de overheerlijke kebab waar ik drie weken geleden over schreef, doen we het vlees weer even in de ban. Dat is in Maastricht nog steeds moeilijker dan je zou denken, want puur vegetarische restaurants ontbreken. Maar gelukkig zijn er voldoende eetgelegenheden die naast hun carnivorische kaart ook een ruime vegetarische keus hebben.

De meeste gevarieerde vegetarische keuken is de Indiase. Vegetarisch eten is voor grote delen van de Indiase bevolking de normale gang van zaken. Dat kan religieuze gronden hebben, maar veel Indiërs zijn geen vegetariër uit principe, maar gewoon omdat ze vlees niet nodig vinden voor een complete smaakbeleving. Ik heb collega’s die geboren en getogen zijn in India en die pas ruim na hun twintigste voor de eerste keer vlees aten. Maar hoewel er in India talloze vegetarische eethuizen zijn, staan op de menukaarten van Indiase restaurants in Europa vooral vleesgerechten.

Twee studenten

Ik ga deze avond op pad met Sara Sayeed en Shubham Singh. Ze kennen elkaar niet, maar zijn deze zomer allebei begonnen met een MSc International Business. Sara studeert Strategic Marketing en Shubham Strategy & Innovation. Allebei hebben ze een technische bacheloropleiding gedaan in India. De keus voor Maastricht komt voor Sara voort uit het double degree programma dat SBE heeft met de Franse business school EDHEC. Voor Shubham is het vooral een kwestie van value for money. De UM staat goed aangeschreven, maar is vele duizenden euro’s goedkoper dan vergelijkbare programma’s elders in de wereld.

Maastricht heeft twee Indiase restaurants: Spice of India en India House. Sara en Shubham hebben geen voorkeur want ze hebben ze nog niet geprobeerd. Dat geldt ook voor hun vrienden: ze vinden Indiaas eten in Nederland veel te duur en maken het dan liever zelf. Ik heb een voorkeur voor Spice of India (Achter het Vleeshuis 27), dus we gaan hun gerechten proeven.

We krijgen vlot de kaart, maar het kost moeite om tot een bestelling te komen, want bij elk gerecht vertellen mijn tafelgenoten uitgebreid over de achtergrond ervan, de regio waar het vandaan komt, hoe hun moeders het maken, etc. Hoewel ze het over de details vrijwel nooit eens zijn, borrelen ze allebei van enthousiasme voor de keuken van hun land en zijn regio’s.

Regel één

Nadat Sara en Shubham uiteindelijk hebben besteld, bespreken we de Indiase eetgewoonten. Regel één is: eet als het eten warm is. Regel twee: eet je bord leeg. Regel drie: eet eerst de curry’s met naan brood of chapati’s en begin dan pas aan de rijst, met de linzen. Regel vier: water drink je pas na het eten, anders ben je te snel vol. Met andere woorden, als je wilt afvallen past de Indiase eetcultuur niet bij je.

Mijn idee om als voorafje soep te bestellen kan op weinig enthousiasme rekenen: dat eten Indiërs alleen als ze uitgaan, maar niet als onderdeel van een maaltijd. We beginnen met de onion bhajee, een gefrituurd koekje van gekruide ui in een kikkererwten beslag. Dit is zeer populair straatvoedsel in India en het smaakt uitstekend. Het mondgevoel is ook prima: heel krokant en toch zacht vanbinnen. In India wordt dit met een groene chutney van koriander en pepers gegeten, maar die is hier helaas niet voorhanden.

We hebben vier hoofdgerechten: saag paneer, vegetable biryani, bhindi bhajee en dahl. En daarbij naanbrood met kruiden en knoflook. Dat naanbrood is hemels: luchtig, een beetje vettig, met een goede knoflooksmaak die niet overheerst en een prettige zachte korst.

Saag paneer

We zijn alledrie ook heel blij met de saag paneer. Dat is spinazie (saag) met een soort jonge kaas (paneer), die in de Indiase vegetarische keuken een hoofdrol speelt. Toen we het bestelden waren Sara en Shubham sceptisch, want ze hadden slechte ervaringen met paneer buiten India. Maar die van Spice of India is uitstekend en mijn tafelgenoten zijn onder de indruk. Hij is zacht, maar heeft toch structuur. Niet droog en niet te kazig. Deze paneer is duidelijk zelf gemaakt, en hij combineert perfect met de spinazie.

De bhindi bhajee is een curry van okra. Sara en Shubham genieten, maar mijn enthousiasme voor okra blijft beperkt gezien de licht-snotterige structuur van die groente. De vegetable biryani is een gerecht van rijst met groenten dat je normaal eet met yoghurt. En hoewel deze biryani niet op authentieke wijze is bereid, smaakt het gerecht toch goed. De dahl (linzen) zijn oké, maar niet erg bijzonder.

Slappe thee

We besluiten de maaltijd volgens goede traditie met Indiase thee met kardemom en melk. Dat is een misser, want de thee is te slap en er zit te veel melk in, zodat het meer smaakt als verdunde melk dan als geurige thee. Maar verder zijn we heel gelukkig en ik ben in een intensieve onderwijsgroep van twee uur helemaal bijgespijkerd over de Indiase keuken en eetgewoonten. 

Piet Eichholtz

 

In deze serie struint prof. Piet Eichholtz (hoogleraar Finance aan de School of Business and Economics) de stad rond met een student of collega op zoek naar lekker eten.

Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)