Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud-student IB Maarten Scholts: “Ik was recordhouder niks doen.”

Oud-student IB Maarten Scholts: “Ik was recordhouder niks doen.” Oud-student IB Maarten Scholts: “Ik was recordhouder niks doen.”

Photographer:Fotograaf: Eigen archief/Archief Observant

Alumni over hun dromen: zijn ze uitgekomen?

Auto’s, auto’s, auto’s. Over iets anders ging zijn interview in 2003 niet. Hij wilde directeur van Ferrari worden, het merk zou hij eigenhandig beschermen tegen een overname door Mercedes of Volkswagen. Zijn huis moest bovendien groot genoeg zijn om zijn wagenpark te herbergen. Vijf rode blinkende Italiaanse raceauto’s voor een ritje op zondagmiddag “en een Golf GTI voor de boodschappen”. Maar het kan verkeren. Maarten Scholts (36) rijdt zestien jaar later namelijk niet in een Ferrari. Not even close. Verder dan een Peugeot (“wel een GTI!”) is hij niet gekomen. En zijn baan? Contractmanager. Bij? Wie had dat kunnen bevroeden…. de Nederlandse Spoorwegen.

Het is niet zijn absolute droombaan. Zoveel wil hij wel toegeven als we elkaar spreken op het terras om de hoek van zijn werk in Utrecht. Maar hij zit inmiddels goed op zijn plek. Inmiddels, want het is Maarten na ons vorige interview niet komen aanwaaien.

Zo ging zijn studie internationale bedrijfskunde verre van soepel. “Ik heb het gepresteerd om acht keer voor één tentamen te zakken.” De eerste jaren woont hij nog thuis in Weert. “Niet ideaal om in de studieflow te komen, maar het was een veilige omgeving. Al mijn vrienden woonden daar en ik was nog samen met mijn jeugdliefde.” Als daar verandering in komt omdat ze plotseling verliefd wordt op een middelbare schoolleraar die als twee druppels water op hem lijkt (“op enig moment werd ik zelfs door wildvreemden gevraagd of ik hun proefwerk al had nagekeken”), is dat voor Maarten het sein om uit Weert te vertrekken. Hij verhuist naar Maastricht waar hij “vrienden voor het leven” maakt bij studievereniging 3MA. Van studeren komt echter nog steeds bar weinig. “Ik was recordhouder niks doen.” 

Reddende engel

Zijn partner Bianca wordt uiteindelijk zijn “reddende engel”. Ze ontmoeten elkaar op een bandjesavond en raken, als Maartens afspraak niet komt opdagen, aan de praat. Na een paar maanden daten krijgt ze door dat ze moet ingrijpen en zegt: “Kom jij maar bij mij wonen, ik zorg voor je terwijl jij afstudeert.” En aldus geschiedt het. Hij sluit zich bij haar thuis op, ramt zijn scriptie eruit en studeert na negen jaar eindelijk af. “Godzijdank ben ik haar tegengekomen. Zonder haar was ik nergens geweest. Ik had mezelf totaal verloren in bijzaken. Ik wilde niks, leerde niks. Ze heeft me weer in het harnas geschopt.”

Postbezorger

Maar het lek was daarmee nog niet boven. “Het was crisis, geen ideaal moment om een baan te vinden. Zeker niet als je negen jaar gestudeerd hebt.” Om niet thuis te zitten gaat hij aan de slag als postbezorger. “Mijn carrièrechronologie hing van toevalligheden aan elkaar. Ik heb op een blauwe maandag zelfs nog vier maanden voor Fortuna Sittard gewerkt. Stond ik een dag lang seizoenkaarten in enveloppen te stoppen. Achteraf gezien had ik wellicht wat meer aan het stuur moeten gaan zitten in plaats van me gewillig met de rivier stroomafwaarts laten drijven.” 

Deze stroom doet hem uiteindelijk bij de Nederlandse Spoorwegen belanden. Daar bloeit hij op. “Als verantwoordelijke voor contractmanagement probeer ik het gehele proces van inkoop beter te stroomlijnen.” Best een uitdaging binnen zo’n grote organisatie. “Toen ik begon trof ik een boel contracten aan die weggestopt lagen in een la en al jaren vergeten waren maar waarvoor nog wel werd betaald.” Inmiddels staat alles goed op de rit. “Ik heb mezelf bijna overbodig gemaakt.” Tijd dus voor een nieuwe uitdaging. “Ik ga naast mijn huidige functie ook het relatiebeheer doen voor de contacten met andere vervoerders zoals Arriva en Veolia.”

Vrouw

Naast zijn werk geniet hij van zijn gezin. Met zijn vrouw (“of nee, schrijf maar partner. Mijn vrienden vragen steeds wanneer we gaan trouwen maar weten niet dat we stiekem al een echtpaar zijn”) heeft hij twee zoons. Floris van vier en Valentijn van twee. Daarmee beleeft hij zijn grootste geluksmomenten. “Ik hou van watergevechten in de tuin of een bezoek aan de Efteling.” Hij bewondert zijn kinderen om hun verschillende karakters. “Floris houdt van rennen, vliegen en stoeien, maar kan ook rustig een uur minutieus figuurtjes maken met strijkkralen. Valentijn is een grote knuffelbeer die van voorlezen houdt.” Hij leeft dan ook niet om te werken. ”Ik wil mijn kinderen meegeven dat het leven vooral leuk moet zijn.”

Trouwerij

Maar nog even terug, hoe zit dat met die trouwerij? “Ik ging werken bij de NS. Een geweldig bedrijf met heel goede arbeidsvoorwaarden. Ook voor je partner qua pensioen. Tenminste, als je getrouwd bent.” En dus zaten ze vlak voordat hij begon op een maandagochtend op het stadhuis. “We hebben zelfs iemand van de gemeente €12,50 betaald om getuige te zijn.”

Maar is zijn gezin nu compleet? Wil hij, familieman als hij is, niet toch nog graag een meisje? “Nee, liever niet. Dan lig ik vanaf dag één vermoedelijk continu met een luchtbuks in de heg om haar tegen mannen te beschermen.”

Niels van der Laan 

(On-)vervulde dromen

In 2003 vroegen we Maastrichtse studenten naar hun toekomstdromen. Hoe staat het daarmee anno 2019? Zijn ze uitgekomen? In dit jubileumjaar (Observant wordt 40!) zoeken we hen, rond de veertig inmiddels, opnieuw op. Niels van der Laan was in 2003 als studentjournalist verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de portretten, en ook nu neemt hij een flink aantal voor zijn rekening. Behalve bovengenoemde alumni, vragen we ook oud-studentenjournalisten van Observant naar hun (on-)vervulde dromen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)