Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten bezetten hoofdgebouw

Studenten bezetten hoofdgebouw

Photographer:Fotograaf: Archief Observant

Een bezetting van een universiteitspand? Top! Niet voor de bestuurders, wel voor een blad als Observant. Dan maak je een mooie reportage, foto’s, interviews met geradbraakte maar strijdbare studenten die de nacht ergens op een gang in een slaapzak hebben doorgebracht. Maar ja, dan moeten de dames en heren studenten je er wel in laten natuurlijk.

Ik geloof dat het bij een actie in juni 1988 was. Onderwijsminister Deetman had voor de zoveelste keer plannen met de studiefinanciering die de studenten allerminst bevielen. En dus werd het bestuursgebouw aan de Tongersestraat - nu zit de SBE erin - doelwit. Bezet, geen mens mocht er meer in, het gebouw was overgenomen. Ook de redactie had haar kantoor in dit pand. Maar als je je journalistieke plicht wil doen en aandacht aan deze bezetting wil schenken, moet je uiteraard wel bij je bureau kunnen. Dus dat wij konden doorlopen, dat was vanzelfsprekend toch? 

Tja, voor ons wel, voor de actievoerders niet. Een heftige discussie op het plein voor de ingang volgde, met verwoede pogingen onzerzijds om het belang van vrije nieuwsgaring te onderstrepen en de studenten erop te wijzen dat ze voor ons, alleen al uit eigenbelang, een uitzondering moesten maken: ze wilden toch publiciteit? In dit opzicht bleken ze echter niet al te snugger, het antwoord bleef nee. En zo kwam zelfs de verschijning van Observant van die week in gevaar. 

Maar een beetje journalist is niet voor één gat te vangen. Konden we niet op een andere manier binnenkomen? Ja dus. Eén der bestuursleden van de Stichting Observant was gebonden aan een rolstoel en had dus een sleutel van een invalideningang, ergens achteraf. Mochten we die lenen? Zeker. Maar hoe bereikten we dan ongezien de derde verdieping? Niet over de hoofdtrappen. Er zijn gelukkig ook andere trappetjes in het pand, in de aparte vleugel die destijds door de Jezuïeten, de vorige eigenaren, was gebouwd voor hun enorme boekencollectie. Die was niet publiek toegankelijk, alleen bepaalde medewerkers van de universiteitsbibliotheek beschikten over sleutels. En nu wilde het toeval dat ik in die dagen niet alleen redacteur was, maar ook medewerker van de UB, verantwoordelijk voor die Jezuïetencollectie. Ik had dus sleutels van de binnendeuren die toegang gaven tot die collectie. En ik wist de weg. 

Het plan lukte, we kwamen ongezien het gebouw in en op de redactie. Geen bezetter te bekennen op de hogere verdiepingen. Maar ja, zo nu en dan moesten we het pand ook weer even uit, en bij een van die pogingen, in het kleine zijgangetje bij de invalideningang, werden we gesnapt. Door een studente die hier tegenwoordig hoofddocent is. Een kreet: “Hé!”, en: “Jongens, snel, insluipers hier!!” Met wat geduw en getrek werden we naar buiten gewerkt. Vernederend. Gelukkig was de bezetting de volgende dag voorbij. En Observant verscheen, inclusief nieuws over het verloop van de actie.

https://bit.ly/2O1k5GE

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)