Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM wil meer oog voor thuisfront

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht is de eerste in Nederland met een certificaat voor ‘familievriendelijke’ universiteiten. De UM wil meer rekening houden met de privéomstandigheden van haar medewerkers en studenten.

Het certificaat wordt uitgegeven door Beruf und Familie, een Duits consultancybedrijf dat in Duitsland al meer dan honderd instellingen voor hoger onderwijs heeft begeleid. “Je moet het certificaat zien als een intentieverklaring om family friendly te worden”, vertelt projectcoördinator Natasja Reslow. “De focus ligt op studenten en medewerkers met zorgtaken. Wij hebben er UM Cares van gemaakt, omdat het bij family lijkt alsof het enkel over het gezin en de familie gaat. Maar het is breder dan dat. Ook mensen die voor hun zieke buurvrouw zorgen, komen in aanmerking voor UM Cares.”

Waar je dan precies aan moet denken, is nog niet in beton gegoten. Het programma zal de komende drie jaar – zo lang is het certificaat geldig – vorm krijgen. Zeker is wel dat er een UM Cares-contactpunt komt waar mensen met vragen terechtkunnen. “Daarnaast wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het opzetten van een kinderdagverblijf aan de UM”, zegt Reslow.  “Uit focusgroepen blijkt dat daar grote behoefte aan is. Verder willen we dat er meer flexibiliteit komt bij tentamens voor studenten met zorgtaken, maar we onderzoeken nog welke mogelijkheden daarvoor zijn.”

Reslow: “Er is dus ruimte voor faciliteiten speciaal voor de UM, maar Beruf und Familie heeft daarnaast een database met praktijkvoorbeelden van Duitse universiteiten. Vooralsnog is het vooral inventariseren waar studenten en medewerkers tegenaan lopen en welke faciliteiten er al zijn.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)