Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gebouw Mosae Vita voortijdig gesneuveld

Gebouw Mosae Vita voortijdig gesneuveld

Photographer:Fotograaf: Architecten aan de Maas

MAASTRICHT. Mosae Vita; het moest de blikvanger worden voor de Brightlands Maastricht Health Campus. Een opvallend kleurig modern gebouw op de hoek van het universiteitsterrein in Randwijck. Maar het gaat allemaal niet door.

Het pand had er jaren geleden al kunnen staan, zeggen medewerkers van ziekenhuis en universiteit. Dan had men de overspannen bouwmarkt van het moment voor kunnen zijn en waren de kosten niet zo hoog opgelopen. Want dat, is nu de uitleg, deed de plannen de das om: de aannemers hadden zeker 10 miljoen meer nodig dan de 47,5 miljoen die het MUMC+ ervoor had uitgetrokken.

In 2014 werd het project gepresenteerd, een “iconisch gebouw”, zegt de directeur van de Health Campus Jan Cobbenhagen. Hier moest de filosofie van de campus, de bevordering van gezond leven, bij uitstek gestalte krijgen, hier zouden onderzoekers van de universiteit en clinici van het ziekenhuis samenkomen, hier was ook plaats voor bedrijfjes en was tevens de bevolking welkom, al was het maar als “testgroep” in de “ontwikkelfase van producten en diensten”, zoals op de site van het MUMC/Mosae Vita valt te lezen.

Waarom heeft de bouw zoveel vertraging opgelopen? Een jaar geleden verklaarde MUMC-bestuursvoorzitter Marja van Dieijen tegenover De Limburger dat de daar gevestigde parkeerplaats eerst moest worden ontmanteld. Ingewijden wijzen echter vooral op problemen met financiers. Het ziekenhuis vormde een consortium met beleggers maar die bleken soms meer begaan met hun winstverwachtingen dan met het volksgezondheidsconcept waar dit gebouw model voor moest staan. Dat betekende dan weer dat er van partner moest worden gewisseld. Op een gegeven moment is toen besloten dat het MUMC+ het gebouw in eigen beheer zou bouwen en exploiteren, meldt een woordvoerder. Vervolgens kostten het overleg met de deelnemende partijen en bezwaren van de welstandscommissie nog jaren.

De UM is nooit rechtstreeks bestuurlijk of financieel betrokken geweest bij Mosae Vita, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur. Dit was een project van het ziekenhuis waar onderzoeksgroepen vierkante meters zouden huren, dat was alles. Zo had voedingsinstituut Nutrim er bijvoorbeeld onderzoeksfaciliteiten gepland. Nutrim hoopt nu die deels in de te verbouwen UNS50 onder te kunnen brengen, verklaart directeur Annemie Schols.

Toch heeft het afblazen van de bouw gevolgen voor de UM. Die participeert immers in de plannen met onder meer de gemeente en het MUMC+ voor wat de ‘gebiedsontwikkeling’ wordt genoemd. Daarin gaat Randwijck stevig op de schop. Er is sprake van de aanleg van groen- en waterpartijen en nieuwe wegen rond en op de campus. Bos: “Plannen hiervoor zijn gereed, middelen zijn gereserveerd, maar de implementatie moest tot dusver wachten op de totstandkoming van Mosae Vita.”

Nu dat niet doorgaat zou de gebiedsontwikkeling sneller worden aangepakt.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)