Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Geen daglicht

Splinters: Geen daglicht Splinters: Geen daglicht

Geen daglicht

Vorige week pleitte onderwijskundige en UB-medewerker Barend Last in Observant voor betere onderwijsruimtes. Volgens hem moeten niet alleen huisvesting- en vastgoedlui, maar ook docenten, studenten en onderwijskundigen op tijd (!) betrokken worden bij de inrichting. Immers, uit onderzoek blijkt dat die inrichting bepaalt hoe goed, of slecht, studenten leren.  

Waar Last moppert over rijen losse stoelen die zich moeilijk aan elkaar laten klikken en te kleine laptoptafeltjes, hebben tutoren bij de psychologie en neurowetenschapfaculteit andere problemen aan hun hoofd. Sommigen zien urenlang geen daglicht, bleek tijdens de laatste faculteitsraad. 

De oostvleugel van Universiteitssingel 40 bestaat als het ware uit twee ringen. Een buitenring voor kantoren mét ramen en een binnenring zonder ramen. In die laatste vind je de labs, maar ook onderwijsruimtes. Voor de studenten betekent dat twee uur zonder frisse lucht, wat niet ideaal, maar wel te doen is. Maar de arme tutor die er drie onderwijsgroepen achter elkaar is ingedeeld, ziet wel heel weinig zonnestralen. Daar komt nu verandering in. De tutoren mogen wisselen en de roostermakers wordt voortaan gevraagd het leed eerlijk te verdelen. 

 

Kritiek op universiteitsbestuur

In Rotterdam huurt het college van bestuur privédetectives in om de e-mails van medewerkers die wellicht gelekt hebben, te hacken. In Australië pakken ze dissidenten nog driester aan. Daar wordt een kritische universitair medewerker meteen voor het gerecht gesleept. 

De website Times Higher Education (THE) meldt dat een zekere dr. Gerd Schröder-Turk, wiskundige en lid van de senaat, een bestuursorgaan bij de Murdoch University in Perth, door zijn werkgever is aangeklaagd. Waarom die stap? Omdat hij in een tv-uitzending de uni ervan beschuldigde Indiase studenten binnen te halen wier Engels onder de maat is. Ze zouden vooral worden aangetrokken om de kas te spekken. En nu, na die bewuste uitzending, melden zich minder studenten en verliest de uni miljoenen dollars, is de claim. Of deze meneer dus het een en ander maar wil compenseren. 

In Australië leverde de actie van de universiteit een storm van protest op, en de vaststelling dat dit ervan komt als “de academische kernwaarden worden verraden omwille van het geld”, zoals een collega van de klokkenluider het formuleerde. 

Het Australische Instituut voor fysica publiceerde een open brief met de strekking dat het “tot de gevestigde principes van academische vrijheid behoort dat medewerkers het universitaire bestuur kunnen bekritiseren”. 

Dat kan niet genoeg herhaald worden.

 

Vegetarische studenten Cambridge willen oude meester weg

Een schilderij van een zeventiende-eeuwse Vlaamse meester is weggehaald uit een eetzaal van Cambridge University, omdat vegetariërs de aanblik niet prettig vonden, meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Op het schilderij uit het atelier van Frans Snyders staat een poelier te midden van dood gevogelte zoals een zwaan en een fazant. Er ligt ook een hert. Sommige studenten verging de eetlust als ze het zagen.

Het schilderij gaat in het universiteitsmuseum deel uitmaken van een tentoonstelling over eten tussen 1500 en 1800. Dat het schilderij nu is weggehaald, is volgens de curatoren illustratief voor het thema: de morele en politieke keuzes rondom eten. Het debat over vegetarisme, bijvoorbeeld, werd ook in de zestiende eeuw al gevoerd.

Dit zeventiende-eeuwse schilderij is overigens een kopie door een onbekende schilder. Het origineel hangt in de Hermitage in Sint-Petersburg.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)