Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Bètagroepen dreigen met afscheiding”

“Bètagroepen dreigen met afscheiding”

Er lijkt opnieuw oorlog uit te breken tussen de bèta- en de gammagroepen bij gezondheidswetenschappen. De inzet is geld. De bèta’s eisen meer, ten koste van de gamma’s, en bestoken het faculteitsbestuur. De gamma’s zijn nu ook in het geweer gekomen.

Zo opende het tweede nummer van Observant in september 1999. De kop hierboven was tevens de kop boven dat artikel. Zou de commissie Van Rijn ook oude Observanten lezen? En daar inspiratie hebben opgedaan voor het onzalige plan om geld van andere disciplines over te hevelen naar de bèta- en technische universiteiten en faculteiten? Je weet het nooit natuurlijk.

Even voor de goede orde: we hebben het over de tijd dat gezondheidswetenschappen nog een afzonderlijke faculteit vormde, dus vóór de fusie met geneeskunde tot FHML En, niet onbelangrijk: deze faculteit had een geschiedenis van geruzie tussen de bèta’s en de gamma’s. De eersten, dat waren groepen als bewegingswetenschappen en humane biologie, tegenover groepen als gezondheidsvoorlichting en wat toen nog zorgwetenschappen heette: de sociaalwetenschappelijke poot van de faculteit. Het was altijd die combinatie met de bijbehorende studierichtingen die voor studenten aantrekkelijk was: ze konden met alles kennismaken en hoefden niet meteen te kiezen.

Maar achter de schermen vocht men elkaar regelmatig de tent uit. En ook vóór de schermen trouwens. Als in september 1987 de toenmalige decaan Foppe ten Hoor onvrijwillig aftreedt, heeft hij het over een “goed georganiseerde coup (…) vanuit een groot deel van de sociaalwetenschappelijke kant van de faculteit”. Ten Hoor zelf was een bèta. Het verwijt aan hem: hij zou de natuurwetenschappelijke groepen te veel bevoordeeld hebben. Hij ontkent het in alle toonaarden in een uitgebreid interview waarin hij de gamma’s beticht van kortzichtigheid: hij was nota bene nog een van de gematigde bèta’s! Hem wegsturen was onverstandig en zou “de polarisatie binnen de faculteit ongetwijfeld aanwakkeren”. (Let wel, dit was nog de tijd dat een faculteit zelf haar eigen decanen benoemde en soms wegstuurde, dus vóórdat colleges van bestuur met een nieuwe wet in de hand in ’97 de macht in handen kregen.) 

Maar, voegde hij toe, er moest wèl iets rechtgetrokken worden: de natuurwetenschappers in de faculteit trokken een derde van de studenten maar kregen slechts een vijfde van het budget. 

Het lijkt er niet op dat dit nadien structureel verbeterd is. Want waar klagen de bèta’s van GW in ‘99 over? Over scheefgroei. Ze trekken meer studenten maar krijgen te weinig geld. Een voorstel van het faculteitsbestuur om een flink bedrag van de gamma’s naar de bèta’s over te hevelen wordt schamper weggelachten: 8 ton, terwijl ze 3,5 miljoen nodig hebben! Zo konden ze niet verder. Dan maar uit de faculteit en een eigen opleiding ‘biomedische gezondheidswetenschappen’ gestart, was de - nogal bizarre - suggestie. Of, hoe gek kun je het bedenken, misschien konden ze overstappen naar de faculteit geneeskunde? De oplossing kwam in 2007. Toen fuseerde de héle faculteit met geneeskunde. 

https://bit.ly/2rr4zeh

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)