Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Biggenonderzoek stopt

Biggenonderzoek stopt

Photographer:Fotograaf: Pixabay

MAASTRICHT. Het forensisch biggenonderzoek van een Maastrichtse promovendus in een Noord-Hollandse plas wordt stopgezet door het verantwoordelijke recreatieschap. Het past niet in de doelstellingen, klinkt het.

Het biggenonderzoek lag onder een vergrootglas nadat een YouTuber een filmpje op zijn videokanaal plaatste. Deze YouTuber had een aantal dode biggen ontdekt in kooien onder water in de Stootersplas. Sociale media stroomden vol met bedreigingen aan het adres van Marco Pot die de biggen 'gebruikt' voor forensisch onderzoek. Hij promoveert bij Wilma Duijst, bijzonder hoogleraar geneeskunde en gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht, en verdiept zich in opsporing in water. De dode biggen staan model voor de ontbinding van zuigelingen en jonge kinderen, zodat exacter kan worden nagegaan wat het tijdstip van overlijden is van lijkjes die in het water worden gevonden. In een eerder interview met Observant vertelde Pot dat de dieren een natuurlijke dood zijn gestorven. Ze liggen op elf meter diepte en honderd meter van de kant af. Er is goedkeuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; de angst van mensen om ziek te worden als ze er zwemmen, is niet nodig, zei Pot.

De landelijke opschudding heeft ook het bestuur van het verantwoordelijke Recreatieschap Twiske-Waterland "bereikt", zegt een woordvoerder. "Men is er serieus naar gaan kijken en heeft geconcludeerd dat het onderzoek niet past. Het Twiske is een recreatiegebied waar gerecreërd wordt."
Recreatieschap Twiske-Waterland was drie jaar geleden akkoord met een onderwaterpark dat “eveneens zou worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek”, zegt Pot nu. Toen hij hen later details gaf over het soort activiteiten bleef het licht op groen. Daarbij pakte het Noordhollands Dagblad in januari 2018 uit met een verhaal over deze “onderwater-Sherlock Holmes” en zijn “sporenonderzoek onder water met lijken van biggetjes”. Wat Pot maar wil zeggen: het was bekend wat hij deed, waarom komt het recreatieschap dan nu opeens met ander beleid? 

De promovendus wil zijn biggenonderzoek nog twee jaar voortzetten. In het slechtste geval hoopt hij door te kunnen gaan op een andere locatie, zoals hem informeel door de programmamanager van het recreatieschap (“Ik heb nog niets gehoord van het algemeen bestuur”, zegt Pot) is voorgesteld. Maar dan moet in elk geval aan alle voorwaarden worden voldaan, “deze locatie is representatief voor de Nederlandse wateren, het water is zoet en we kunnen op grote diepte werken zonder verstorende factoren zoals stroming, scheepvaart en lozingen”. 

Mocht het helemaal mislopen, dan beraamt Pot zich op juridische stappen. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)