Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De Sinterklaas-rector

De Sinterklaas-rector

De vicevoorzitter van het college van bestuur had er nooit zo’n zin in: de jaarlijkse cadeautjesronde met een zooitje Zwarte Pieten. Op foto’s staat André Postema meestal nogal ongemakkelijk met de armen over elkaar toe te kijken terwijl de Pieten uitdelen. Vicevoorzitters van de UM zijn zelden frivole types. Flierman, Postema, Bos: noeste werkers maar niet bepaald van je hela-hola. Zou het aan de functie liggen? ‘Hulpsint’ Postema was in 2004 vast niet toevallig ziek op de dag van de ronde. Nee, dan de absolute kampioen op dit vlak, rector magnificus Gerard Mols. Altijd in voor een geintje, en dus zeker ook voor een rondgang door de universitaire gebouwen met een presentje voor elke medewerker en rondvliegend strooigoed toe. Gesecondeerd door drie, vier, soms vijf student-Zwarte Pieten. En met zwart bedoelen we dan ook ècht zwart. Daar deed toen niemand moeilijk over. Observant heeft in de periode 2003-2009 talloze foto’s gemaakt met een prominente plek voor de prachtig uitgedoste hulpjes van Sinterklaas. Die was er dan zelf helaas niet voor de volle 100 procent bij want Mols verdomde het overduidelijk om een tabberd met mijter aan te trekken. Ook goed, het gebaar was er niet minder om.   

Een verslaggever liep soms mee om ter plaatse de reacties te peilen en de teksten van de rector te noteren. Die hield dan een praatje dat de UM weer ergens nummer één was geworden en dat iedereen daarvoor hartelijk bedankt werd. Zo kregen we in 2004 een blauwe paraplu met de opdruk: Maastricht weer de beste. De bezoekjes werden ook weleens per e-mail aangekondigd. In 2005 kwam er ’s morgens een gedichtje langs: 

“Drie UM-topklazen gaan met hun Pieten op pad, 

want de UM heeft van de minister een goed rapport gehad. 

Alweer op één in ‘Kennis in Kaart’, 

dat is Sinterklaas wel wat waard.”

Kijk, op zo’n moment weet je weer waarom we een afdeling communicatie hebben. 

Ook de redactie is een keer overvallen door Sint en zijn Pieten, oftewel Mols en kornuiten. Dat was een vrolijk moment. Hij zal toen ook wel gedreigd hebben dat we collectief mee in de zak naar Spanje moesten, want dat deed hij in 2004 ook al bij UCM-baas Louis Boon: “Eindelijk word je opgepakt, je krijgt een enkeltje Spanje.”

Ongecompliceerde lol, verluchtigd met een liedje en een hoop flauwekul. Dat was allemaal voordat het grimmig werd rond Zwarte Piet. In 2010 is de prille traditie afgeschaft, maar dus niet dáárom; het secretariaat van het college kreeg het niet meer georganiseerd. Jammer, want wie had nou niet Martin Paul of Rianne Letschert als Sinterklaas willen meemaken? Wel in vol ornaat natuurlijk, en desnoods met stroopwafelpieten.

 

Meer weten: zie https://bit.ly/2Ll5HqR

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)