Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twee miljoen EU-subsidie voor UM-onderzoeker

Twee miljoen EU-subsidie voor UM-onderzoeker

Opnieuw veel Europese beurzen voor Nederland

MAASTRICHT. Onderzoeker Hugo Aerts heeft een zogeheten consolidator grant van twee miljoen euro ontvangen van de Europese onderzoeksraad (ERC). In totaal heeft Nederland 32 van deze beurzen in de wacht gesleept. Dat betekent een vierde plaats in de landenranking.

Aerts (1979) woont de ene helft van het jaar in Maastricht en de andere helft in Boston (zoals op dit moment). Dat komt omdat hij verbonden is aan de UM én aan Harvard, waar hij een lab leidt dat gespecialiseerd is in beeldvorming en bioinformatica.

In het onderzoek, waarvoor hij de EU-beurs heeft gekregen, zal hij kunstmatige intelligentie (deep learning technieken) loslaten op de medische gegevens van 3200 patiënten met long- en huidkanker. Zo hoopt hij vroege signalen van kanker (biomarkers) in kaart te brengen. Daarmee zouden artsen bovendien een betrouwbaardere diagnose kunnen stellen en beter voorspellen welke patiënten wel en geen baat hebben bij immuuntherapie, een dure behandeling die schadelijk kan zijn.

Aerts, opgeleid in Eindhoven, is een van de 32 onderzoekers die een consolidator grant hebben ontvangen van de European Research Council (ERC), de Europese NWO. Daarmee staat Nederland op de vierde plaats – na Duitsland (52 beurzen), het Verenigd Koninkrijk (50) en Frankrijk (43).

Deze grants gaan naar ervaren wetenschappers die zo’n zeven tot twaalf jaar geleden zijn gepromoveerd (vergelijkbaar met de Vidi-subsidie van NWO). Met het geld – maximaal twee miljoen euro - kunnen ze vijf jaar lang onderzoek doen en nieuwe mensen aannemen. Deze subsidieronde zou volgens de ERC ongeveer 2.000 banen creëren.

Van de 2.453 aanvragen zijn er slechts 301 gehonoreerd, zo’n 12,3 procent. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Een derde van de beurzen ging naar een vrouw. Van alle winnaars hebben er 55 de Duitse nationaliteit, 33 de Franse, en 28 de Nederlandse.

Het overgrote deel van de Nederlandse wetenschappers doet onderzoek in eigen land. Er werken er vier over de grens. Van de Nederlandse instellingen hebben de universiteiten van Utrecht en Amsterdam de meeste beurzen binnengesleept: allebei zes.

Categories:Categorieën:
Tags:
ERC

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)