Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kay Deckers wint talentprijs op gebied van dementie

MAASTRICHT. De Young Outstanding Researcher Award, een talentprijs voor de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie in Nederland, is voor Kay Deckers. Hij ontvangt een bedrag van 100 duizend euro.

Kay Deckers is neuropsycholoog en sinds 2013 werkzaam bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van de Universiteit Maastricht). In zijn onderzoek richt hij zich op de relatie tussen leefstijlfactoren en de kans op het krijgen van dementie. Hij heeft hiervoor een rekenmodel ontwikkeld waarmee iemand inzicht krijgt in hoe gezond zijn of haar brein is. Deze zogeheten LIfestyle for BRAin health score bestaat uit twaalf risico- en beschermende factoren van dementie. Beschermend zijn gezonde voeding, laag-tot-matig alcoholgebruik en hoge mentale stimulatie. Maar onvoldoende lichaamsbeweging, hoge bloeddruk en bijvoorbeeld roken en depressie vormen risico’s. Uit Deckers’ studies blijkt dat slechts de helft van de Nederlanders weet dat men de kans op dementie zelf kan beïnvloeden.

Op de website van maastrichtuniversity.nl vertelt Deckers dat hij met de gewonnen 100 duizend euro lesmateriaal wil ontwikkelen rondom “risico-reductie van dementie, waardoor we huisartsen en praktijkondersteuners beter kunnen informeren over hersengezondheid en hoe zij dit bespreekbaar kunnen maken in de praktijk”.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)