Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studentenservicebureau Jules failliet

Studentenservicebureau Jules failliet

MAASTRICHT. De rechtbank Maastricht heeft studentenservicebureau Jules dinsdag 17 december failliet verklaard. Jules, ruim tien jaar geleden opgericht door Karin van der Ven, alumna van de Universiteit Maastricht, ondersteunde voornamelijk buitenlandse studenten met onder andere taalcursussen, een verhuisservice, hulp bij vragen over verzekeringen en belastingen. Daar kwam de laatste jaren ook het beheer van studentenpanden bij. Iets waar het bedrijf meermaals door in opspraak kwam.

Jules is op facebookpagina Sharing is Caring Maastricht al maanden onderwerp van kritiek. Maastrichtse studenten zeggen zich bedonderd te voelen omdat de onderneming, als beheerder van hun studentenkamer, niet of slechts gedeeltelijk borgsommen terugbetaalt. Daarnaast zijn er beschuldigingen van slecht onderhoud. Deze zomer kwam het voor Jules tot een dieptepunt toen in de regionale media een memo was uitgelekt van de Universiteit Maastricht. Een UM-ambtenaar zou aan collega’s hebben voorgesteld niet meer naar Jules te verwijzen. Maar het college van bestuur kwam de volgende dag met een rectificatie. De memo was niet gebaseerd op een “deugdelijk analyse”, die had niet naar buiten mogen komen. Het deed Jules’ naam echter geen goed.

Observant sprak Karin van der Ven bijna een jaar geleden over de ‘puinhoop’ met borgsommen. Ze gaf toe dat de administratie tot september 2018 met de hand was bijgehouden en daardoor tot fouten had geleid. Met een nieuw computersysteem voor vastgoedmanagement – betaald door investeringsbank LIOF – zou het beter gaan, beloofde Van der Ven.
Toch werd toen al duidelijk dat het bedrijf wellicht te hard was gegroeid. Alles wees erop dat Jules het qua middelen en menskracht niet aankon. Daarnaast was er een grote bron van inkomsten weggevallen doordat het grote Belgische vastgoedbedrijf Xior het beheer van 143 studio’s van studentencomplex Carré aan de Tongerseweg vanaf januari 2019 zelf in handen nam.

In een bericht dat Van der Ven zou hebben gedeeld met relaties en dat deze week in handen kwam van de redactie van WijLimburg, schrijft ze:Begin 2019 werd mij al helder dat zelfs in het beste scenario, het resultaat niet toereikend zou zijn om de verliezen in te lopen. Daarom heb ik het afgelopen jaar alle mogelijkheden verkend ten aanzien van een herfinanciering, een verkoop, of een investering. Met crediteuren en de fiscus kon ik regelingen treffen, maar niet voor eeuwig.”

Vier bv’s van Jules zijn failliet verklaard (Jules Group BV, Jules Holding, Jules Nederland, Jules Vastgoed Beheer).
De curator was nog niet bereikbaar voor antwoorden, onder andere op de vraag of er nog openstaande vorderingen (niet terugbetaalde borg) zijn van studenten en hoe groot de kans is dat die worden uitbetaald na dit faillissement.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)