Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oud-rechtenstudent: “Dan kreeg ik een belletje: hup, Sylvester Stallone interviewen”

Oud-rechtenstudent: “Dan kreeg ik een belletje: hup, Sylvester Stallone interviewen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Alumni over hun dromen - zijn ze uitgekomen of niet?

Nee, echte dromen over zijn toekomst had hij niet, en hij heeft ze dus ook niet nagejaagd. “Een punt aan de einder was er nooit, ik rolde van het een in het ander”, zegt Eugène Baak (51). Zijn journalistieke werk begon hij als student bij Observant, later interviewde hij voor Nieuwe Revu sterren als Sylvester Stallone en Jodie Foster. Sinds 2016 is hij hoofdredacteur bij RTV Maastricht.

“Het was in 1990, ik studeerde rechten, zat in mijn tweede of derde jaar. Ik tekende veel, ik vond dat Observant wel een cartoonist kon gebruiken dus ik stuurde wat op. Jacques Herraets [toenmalige hoofdredacteur, red.] vond die cartoons waarschijnlijk niks, maar hij vroeg wel: ‘Kan-ie ook schrijven?’ Zo ben ik begonnen. Mijn eerste verhaal ging over een student die een ontbijtservice runde, broodjes aan huis. Ik op een zondagochtend mee, onder anderen bij een man met een paar jonge kinderen. We gaan daar weg en die student zegt: ‘Iedere week weer andere gezichtjes daar.’ Herraets later: ‘Zat jij nou bij een pedofiel, bij dat eerste verhaal?’ Ik had geen flauw idee, het zou kunnen natuurlijk. Tegenwoordig zou je beter opletten bij zoiets, haha.”

Dat hij rechten studeerde was niet helemaal toevallig: “Dat gaat over verhalen vertellen toch? De rechter moet jouw verhaal het beste vinden. Ik ben altijd met verhalen bezig geweest, heb op mijn vijftiende een roman geschreven, die heb ik, stom stom, vernietigd, was leuk geweest om te zien hoe ik het toen deed. Een paar jaar geleden heb ik er weer een geschreven, over een cold case, dode kinderen op een internaat. En nog een kunstboek en een handvol ‘misdaadwandelingen’. Allemaal tegelijk en in eigen beheer, dat scheelt een hoop onzinborrels.”

Een verhalenverteller is hij, in bloemrijke taal vaak. En meervoudig begaafd, zo mogen we ‘Baak’ - zijn aanspreektitel op de redactie - wel noemen. Tekenen, schrijven, en ook muziek: “Ik had een bandje, The Mess, we maakten cd’s, ik schreef zowel de teksten als de muziek. Jaja, singer-songwriter, haha. Nadat ik een keer bij wat nu L1 heet onze eerste cd had zitten promoten kwam een paar maanden later die programmamaker aan de deur. Ze kregen zendtijduitbreiding en of ik bij de radio wilde komen werken. Het was tegen het eind van mijn studie, ik had nog een paar toetsen te gaan, plus een scriptie, maar ja, die studie verdween in de mist, als het ware. Ik ben nooit afgestudeerd.”

Een mislukte student dus? Hij kijkt oprecht gepijnigd. Dan, met nadruk: “Nee, gesjeesd is hier de uitdrukking.”

Wat ervoor in de plaats kwam: “Het avontuur, ik werkte ineens fulltime in de media: Observant, waar ik kennismaakte met [hij beklemtoont zijn woorden stuk voor stuk] het vòlle boeket van de journalistiek, en vanaf ’92 kwamen daar L1 en De Limburger bij, Nieuwe Revu, deels tegelijk allemaal. Het is mijn grote passie.”

Vooral voor Nieuwe Revu mocht hij uitpakken. “Dan kreeg ik een belletje: wat doe je vandaag? Of ik het vliegtuig naar Hollywood kon pakken, vijfsterrenhotel was geregeld, en hup, Sylvester Stallone interviewen. Of Jodie Foster in Parijs. Echt te gek. Ik heb op de set van Troy rondgelopen, voor een filmliefhebber is dat echt de Olympus.”

Spannende jaren, maar “ik zat er te diep in, was vaak niet thuis”. Toen werd het 1998 en deelde zijn vriendin, met wie hij zo’n tien jaar samen was, hem mee dat het mooi was geweest. Hij was al eerder gewaarschuwd, had beloofd de boel in balans te houden. “Da’s niet gelukt.  Het was mijn eerste grote liefde, vlak na het VWO begonnen, samen opgegroeid. Zo tegen het einde ging ze een half jaar in Washington werken en toen ze terugkwam was het niet meer samen, niet meer van elkaar. We betreurden het allebei. Ik was 30, mijn vrijgezellenjaren braken aan.”

Toch verhinderde dat niet dat hij iets als een kinderwens begon te ontwikkelen. Hij zag het om zich heen bij generatiegenoten, wilde niet het gevoel hebben dat al zijn projecten eigenlijk zijpaden in zijn leven waren terwijl het ‘hoofdgerecht’ aan hem voorbijging. Na een jaar of zeven ontmoette hij Jacky, zijn tweede grote liefde, en nog een jaartje of wat later was daar Silas, zijn eerste en enige kind. Dat betekende ook dat zijn werk-privébalans heel wat evenwichtiger werd, “daar ben ik zorgvuldiger in geworden”.

Wat ook hielp: hij werd ambtenaar. Wat? De vrijbuiter Baak ambtenaar? Jazeker, communicatieadviseur bij het Openbaar Ministerie in Roermond. “Ik had als journalist vaak genoeg tegenover overheidsmensen gezeten, had hun persberichten gelezen en ik zag daar veel gepruts. Toen deze kans zich voordeed - Nieuwe Revu had toen nog echt een naam, ik hoefde niet ‘hogerop’ naar Volkskrant of NRC – heb ik hem gegrepen.”

Wat deed hij zoal? Hij schiet meteen in de woordvoerdersmodus: lang naar het plafond kijken, veel eh, en vage uitspraken zoals “want als je daar werkt wil je je collega’s bij justitie niet in de wielen rijden”. Nog steeds niet dus. Het werk vond hij “geweldig, ook omdat ik begaan ben met slachtoffers, met minder bedeelden. Dat heb ik altijd gehad, ook nu weer, als hoofdredacteur van RTV Maastricht. Betrokkenheid bij de underdog, dat is wel een rode draad bij mij. Dat Maastricht bij de tien gemeentes hoort met de grootste armoede, dat houdt me bezig.”

Oké, maar waarom vertrokken bij het OM? “Tja, na acht jaar wilde ik ook wel weer even uit die strakke ambtelijke hiërarchie. En leidinggeven, coachen, daar had ik zo langzamerhand wel de leeftijd en de ervaring voor. Haha, ik wil niet per se de baas spelen hoor, ik vind het gewoon leuk om met jonge talenten aan de gang te gaan.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)