Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Logopolitie

Logopolitie

Splinters

Als we hier bij Observant stukken op onze site plaatsen, willen we daar graag ook een plaatje bij. Op 2 januari brachten we het nieuws over de losgeldbetaling na de cyberaanval en ach, waarom dan niet een afbeelding van het UM-logo geplaatst? Zo gezegd, zo gedaan, de dienstdoende redacteur plukte dat logo ergens vandaan. Maar ho ho, dat gaat zomaar niet! Een week later kwam er een mailtje van de immer oplettende afdeling marketing & communicatie met de niet mis te verstane boodschap: “Het logo kan niet op deze manier worden weergegeven.” Het ging om de letters UM in de bekende driehoekjes en daarnaast Maastricht University, waarbij het laatste woord onder het eerste stond. Terwijl het er tegenwoordig naast staat, op één regel dus. Voortaan niet meer doen, klonk het.

Dan maar even gekeken naar de precieze regels rond huisstijl en logo. Is allemaal op de UM-site te vinden, als het internet het tenminste weer doet: Regels voor UM Logo gebruik. Met heel precieze voorbeeldplaatjes, over beeldmerk, witruimte, kaderranden, woordmerk. Prima, anders wordt het wildwest natuurlijk. Maar er staat bij die regels nog iets veel interessanters, een verrassende regel die het logogebruik ver te boven gaat: in Nederlandse lopende tekst wordt de Nederlandse naam van de UM gebruikt: Universiteit Maastricht. En de pendant: in Engelse lopende tekst wordt de Engelse naam van de UM gebruikt: Maastricht University.

Dat nu is nog eens logica van de bovenste plank. Maar houdt de UM zich er zelf aan? En de UM’ers? Hoe vaak is het niet Maastricht University, ook in een Nederlandse tekst? Misschien moet de afdeling M&C deze regel ook eens doorcommuniceren naar de media, want daar denken ze echt dat de Engelse titel de officiële is. Niet dus. Hallo, we zijn Twente niet. 

Ontslag na grapje

Een Amerikaanse docent van het Babson College, een gerenommeerde business school in Boston, dacht even lollig te doen op internet. In reactie op president Trump, die eerder deze maand tijdens spanningen met Iran dreigde 52 doelwitten in het land – waaronder cultureel erfgoed – te bombarderen, schreef hij op Facebook: “Ayatollah Khomenei zou een lijst moeten twitteren van 52 plekken van geliefd Amerikaans cultureel erfgoed die hij zou bombarderen. Zoals… uhm… de ‘Mall of America’? Of… het huis van de Kardashians?”

Het kostte hem zijn baan, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). Volgens het Babson College valt deze poging tot humor in de categorie ‘haat zaaien en goedpraten van geweld’. De docent zelf heeft toegegeven dat het een slechte grap was, maar hij vindt ook dat een onderwijsinstelling de vrijheid van meningsuiting moet verdedigen.

Burgers maken de begroting

Altijd al eens een vinger in de pap willen hebben in hoe de gemeente haar geld besteedt, maar geen zin in ellenlange raadsvergaderingen? Dit is je kans: in 2020 mogen de inwoners van Maastricht een ‘burgerbegroting’ maken van 300 duizend euro (de helft wordt betaald door de gemeente, de andere helft komt van de Provincie Limburg). Iedereen mag meedoen. “We hopen ook studenten en jongeren te kunnen enthousiasmeren”, zegt Peter Debets, bestuurs- en communicatieadviseur van de gemeente Maastricht. Op de website www.burgerbegrotingmaastricht.nl zal daarom ook Engelstalige informatie komen te staan.

Hoe werkt het? Er komt een lijst met thema’s zoals verduurzaming en armoedebestrijding. Tijdens bijeenkomsten mogen burgers daar de vijf thema’s uit kiezen die zij het belangrijkste vinden. Vervolgens verdelen zij het geld over de thema’s. Daarna mag iedereen projecten indienen. Dat kan iets zijn waar de bewoners zelf mee aan de slag willen (een nieuwe ontmoetingsplaats in de wijk) of waar ze de gemeente opdracht toe willen geven (het plaatsen van meer speeltoestellen). In de laatste fase wordt bepaald welke projecten geld krijgen. Ze kunnen dan in 2021 aan de slag.

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)