Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Liefde, dood en hoop in Aleppo

Liefde, dood en hoop in Aleppo

Film: For Sama

Het verhaal: “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt.” Zo richt burgerjournaliste Waad Al-Kateab zich tot haar dochtertje Sama in deze persoonlijke documentaire. Al-Kateab studeert in Aleppo wanneer de Arabische Lente ook vat op Syrië begint te krijgen. De studenten geloven dat het regime van Assad zal vallen. Tijdens de gruwelijke burgeroorlog die volgt, wordt Al-Kateab verliefd op de jonge arts Hamza. Ze trouwen en krijgen een baby. Terwijl Aleppo in puin wordt gelegd door de strijdkrachten van Assad, blijft het jonge stel achter om in een noodhospitaal de slachtoffers te helpen. Met haar digitale camera legt Al-Kateab alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie vast.

Een Oscar voor Syrië:

- Er is de voorbije week veel geschreven over het gebrek aan diversiteit in de Oscarnominaties. Eén categorie gaat daar nadrukkelijk niet onder gebukt: die van beste documentaire. Natuurlijk, in het kader van het Oscargala is de prijs voor beste documentaire niet meer dan een klein hapje dat opgediend wordt tijdens een reclameblok, maar dat doet niets af aan het feit dat de shortlist (American FactoryThe CaveThe Edge of DemocracyFor Samaen Honeyland) voortreffelijk is. En divers: vier van de genomineerde films zijn ge(co)regisseerd door vrouwen en met films uit de VS, Syrië, Brazilië en Noord-Macedonië is het ook nog eens een bijzonder internationaal gezelschap. Mocht ik stemrecht hebben (en ik heb inmiddels de gehele shortlist gezien, hetgeen niet van alle Academy-leden kan worden gezegd), dan zou ik stemmen op For Sama, een hartverscheurende documentaire over de gruwelijke dagelijkse realiteit van de oorlog in Syrië. 

- Er zijn de voorbije jaren veel goede documentaires over Syrië gemaakt, maar deze springt eruit door de prachtige vertelvorm, waarbij een moeder zich in een intieme, soms poëtische voice-over richt tot haar dochtertje.

For Sama laveert prachtig tussen gruwel en hoop. Op een zeker moment wordt een zwaargewonde zwangere vrouw het ziekenhuis wordt binnengedragen. In allerijl wordt een keizersnede uitgevoerd. Wat volgt zal ik de rest van mijn leven nooit meer vergeten. En ik zal ook nooit meer het geluid vergeten van 735 bioscoopbezoekers – ik zag de film in een uitverkocht Tuschinski – die collectief op precies hetzelfde moment beginnen te janken.

Het salomonsoordeel: For Sama snijdt door de ziel.

Mark Vluggen

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)