Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik realiseerde me dat ik niet vrouwelijk hoef te zijn”

“Ik realiseerde me dat ik niet vrouwelijk hoef te zijn”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Eva Gabrílovíca, 20 jaar, 2jaars student psychologie, omschrijft haar stijl als “comfortabel en een mix van skate- en streetwear”.

Transformatie

“Vrouwelijkheid was lang een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik deed aan ballroomdancing, had lang haar en kocht met mijn moeder meisjeskleren. Eigenlijke paste dat niet helemaal bij me; ik wilde liever op de jongensafdeling winkelen. Op de middelbare school ben ik begonnen met experimenteren. Drie jaar geleden realiseerde ik me dat ik niet vrouwelijk hoef te zijn. Mijn stijl veranderde radicaal naar skatewear, met wijde broeken en losse T-shirts en truien. Ik knipte toen ook mijn haar kort.”  

Stemming 

“Mijn outfit moet praktisch zijn en hangt van mijn stemming af. Op doordeweekse dagen doe ik soms weinig moeite. Als ik moe ben kies ik comfortabele kleren en draag ik een legging met een grote trui; als ik uit de sportschool kom houd ik mijn sportkleren aan. Skatewear zit ruim en comfortabel. Ik kan er mee op mijn longboard (een lang skateboard) en op de racefiets. Soms combineer ik het met accessoires, zoals oorbellen. Ik kom uit Riga en mijn moeder gaf me een zilveren ketting met het Letse symbool voor ‘oneindigheid’. Ook draag ik hakkenschoenen en korte rokjes als ik daar zin in heb.”  

Kleur

“Ik hou van kleur. Mijn schoenen zijn rood, paars of blauw; ik draag alles. Het gaat om de combinatie, ook met neutrale kleuren zoals zwart of bruin. Voor gelegenheden, of soms thuis voor de lol, ga ik helemaal los met uitbundige make-up: oogschaduw en lippenstift in allerlei kleuren. Rood is mijn favoriet. Soms plak ik nepwimpers op of teken met eyeliner figuurtjes rond mijn ogen. Met Halloween waren dat spinnetjes. In Riga val ik niet op met zo’n make-up, in Maastricht word ik vreemd aangekeken.”     

Tweedehands

“Het milieu is belangrijk voor me. Ik vermijd modeketens metwegwerpkleding zoals H&M en Zara en koop minder en duurdere spullen die langer meegaan. Ik investeer in kleren waarvan ik zeker weet dat ik ze vaak zal dragen, zoals het skatemerk Rip N Dip. Mijn favoriete winkel in Maastricht is Traders Pop waar ze kleding uit de straatcultuur verkopen. Ook ga ik graag naar tweedehandswinkels. Die kunnen chaotisch zijn; als je dan iets vindt wat je bevalt geeft dat extra voldoening. Dit spijkerjack is een van mijn favoriete kledingstukken en tweedehands.” 

Tatoeages

“Ik heb drie tatoeages: twee op mijn armen en een op mijn buik. Ik verwerk mijn gevoelens erin. De eerste is een abstract figuur met twee gezichten en staat symbool voor alle mensen die me na aan het hart liggen: mijn familie en vrienden. Op mijn buik staat een schedel met een roos als teken dat ik een beter mens ben geworden. Ik zorg beter voor mijn gezondheid en laat dingen los die niet bij me passen, zoals vrouwelijkheid. Voor mijn onderarm heb ik een tekening van een dennenboom laten ontwerpen. Ik mis de bossen van Letland en deze boom belichaamt voor mij ‘thuis’.”

Sjoertje Vos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)