Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Big city in a beautiful Parkstad

Big city in a beautiful Parkstad

Dear Sjeng Kraft Kompenei, welcome to this video about this big city in a beautiful Parkstad, welcome to Heerlen! It’s gonna be a great video! It’s gonna be absolutely fantastic! (…) 
Heerlen was made by the Romeinen, they made a badplaats out of it. And even later we got the mijnen, so not the Romeinen. Long tunnels in the ground that made Heerlen great again. It’s amazing! (….)

And this is a stadsmuur, tenminste, wat ‘r nog van staat, it’s a great wall to protect us from the krapuul from Kirchroa. (…)

So when Mestricht does not want de 11devande11de anymore it’s time for Heerlen to organize de elfde van de elfde.
Drie Dj’s van radioprogramma RTV Parkstad nodigen in een hilarische video de Sjeng Kraft Kompenei uit om de 11devande11de de komende jaren in Heerlen te vieren. Het filmpje is een parodie op de miljoenen keren bekeken Zondag met Lubach-video aan Donald Trump. 
Het wel of niet doorgaan van de opening van het carnavalsseizoen in Maastricht houdt de gemoederen al weken bezig. Komend jaar kunnen de carnavalsvierders in elk geval niet terecht op het Vrijthof. Foutje van de Kompenei: de vergunning werd te laat aangevraagd bij de gemeente. Nu zijn alle zestig dagen waarop een evenement gehouden mag worden op het Vrijthof vergeven en de gemeente stelt zich niet zo coulant op als de Kompenei had gedacht. Er zijn nog wat alternatieve locaties in Maastricht, maar die zijn voor de organisatie “niet centraal en niet sfeervol genoeg”, schrijft Dagblad De Limburger. 


Tips voor meerkeuzetentamens

We willen het de Maastrichtse studenten niet onthouden: tips die Ukrant, het nieuwsmedium van de Rijksuniversiteit Groningen, verzamelde ter voorbereiding op meerkeuzetoetsen. Je hebt in elk geval “een andere studiestrategie nodig” dan voor een mondeling of tentamen met open vragen, stelt de schrijver van het artikel. Maar eerlijk gezegd vinden wij drie van de vijf tips altijd handig: ‘houd de lesstof bij’, ‘wees niet te snel tevreden’ en ‘blijf kalm en zet door’. 
‘Veel oefenen’ komt ook in het rijtje voor. “Als je de mazzel hebt dat je voorbeeldvragen of oude tentamens tot je beschikking hebt: test je kennis. Niet een keer, maar zo vaak mogelijk.” En wat je ook kunt doen, zegt een geraadpleegde psycholoog en studietrainer uit Groningen, “is je proberen te verplaatsen in je docent en je eigen proeftentamen maken. Vraag jezelf aan het eind van elk hoofdstuk: als ik de docent was, wat zou ik hier dan over vragen?”
Verder: ‘Verdiep je in een tentamen’. Weet bijvoorbeeld of je een boek erbij mag houden, of het een online tentamen is waarbij je een vraag maar één keer kunt bekijken of dat je van vraag 1 naar vraag 26 kunt scrollen en weer terug. 
En onthoud: “Wijzig je antwoord alleen als je je opeens relevante informatie herinnert die je eerst vergeten was.” Volgens de Groningse studietrainer is het eerste antwoord meestal het juiste. Conclusie: ouwe koek eigenlijk, die tips. Waarom weten studenten dit niet gewoon?
 

Verwarring bij Observant

Witte jassen, veiligheidsbrillen en vooral veel experimenten in het laboratorium. Komende vrijdag en zaterdag vindt aan de Universiteitssingel 50 de Nederlandse eindronde plaats van de European Union Science Olympiad (EUSO) – een biologie-, scheikunde- en natuurkundewedstrijd. De twee beste teams (van de tien) van deze week mogen naar Tsjechië om Nederland te vertegenwoordigen. Begin januari belandde een bericht over de wedstrijd op de digitale deurmat van Observant. “Interessant”, klonk het op de redactie. We zagen de explosietjes en felgekleurde brouwseltjes al voor ons. Mooie foto erbij, een interview met de kandidaten van de UM en je hebt een leuk artikel. Maar die UM-deelnemers waren er niet, bleek na navraag. Ook niet in de voorronde. Geen Maastrichtse studenten? Hoe zat dat? “Deelnemende instellingen aan de voorronde” organiseren immers de eindronde, aldus het persbericht. 
Een bezoek aan website van de EUSO maakt een einde aan de verwarring. De olympiade blijkt een wedstrijd voor middelbare scholieren, om hen enthousiast te maken voor de natuurwetenschappen. Er is geen student bij betrokken. De UM is alleen organisator en stelt haar faciliteiten ter beschikking. Ontzettend leuk, maar het UM-lijntje is zo wel een beetje dun voor een artikel in Observant.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)