Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Landelijke groei, UM daalt

Landelijke groei, UM daalt

Photographer:Fotograaf: archief 123RF

MAASTRICHT. Terwijl landelijk de universiteiten in de lift zitten, daalt het aantal eerstejaars bachelors in Maastricht licht. Hoe kan dat?

De Universiteit Maastricht schreef in september iets minder (1 procent) eerstejaars bachelors in dan in 2012. Landelijk daarentegen groeit de instroom met in totaal met 8 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van universiteitenvereniging VSNU. De drie technische universiteiten zijn zelfs goed voor een stijging van 10 procent.

De oorzaak van dit verschil moet op een aantal fronten gezocht worden, klinkt het bij academic affairs en het studentenservicecentrum. Zo profiteren de andere universiteiten hoogstwaarschijnlijk meer dan de internationale UM van de extra toeloop van Nederlanders die het sociale leenstelsel –  dat mogelijk per 2014 een feit is - willen ontlopen en nog onder de huidige voorwaarden willen studeren. Daarnaast telt ook mee dat Maastricht relatief veel studies (bijna 60 procent van de bacheloropleidingen; elders ligt dat vaak stukken lager) kent met een numerus fixus. Het is bekend dat fixusstudies vaak minder inschrijvingen krijgen dan het aantal plaatsen. Een andere oorzaak zou de crisis kunnen zijn die studenten ertoe brengt om thuis te blijven wonen. De UM ligt dan al snel te ver weg.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)