Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: De macht controleren

Splinters: De macht controleren

De macht controleren

Achter de academische feiten: zo luidt de titel van het onderzoek waarvoor ons ‘zustermedium’ Folia van de Universiteit van Amsterdam maar liefst 92.510 euro heeft gekregen. Het Stimuleringsfonds voor de journalistiek heeft 28 projecten met totaal 2,8 miljoen euro beloond. Een journalistiek onderzoek van Folia dus naar “de geldstromen in het (brede) onderwijsveld en de consequenties die deze hebben voor generaties jongeren en de duizenden medewerkers in het hoger onderwijs”, luidt de omschrijving. Om welke stromen gaat? NWO? Europese subsidies? Geld van de industrie? En alleen in Amsterdam of ook in Maastricht?
De Folia-hoofdredacteur laat bewust niet het achterste van zijn tong zien. Hij zegt het onderwerp eerst te willen bespreken in de vergadering met de Kring van Hoofdredacteuren (zoals de naam al zegt: hoofdredacteuren van universiteits- en hogeschoolbladen). Observant duikt straks wellicht ook mee in de geldstromen.
 

150 duizend euro rijker, 150 duizend euro armer

Eentje uit de categorie ‘nooit te hoog vliegen’: een docent van Aeres Hogeschool (vestigingen in Flevoland en Gelderland) kreeg bij haar ontslag 150 duizend euro bovenop haar transitievergoeding. Een schijntje, vond ze, en eiste bijna vijf keer zoveel in hoger beroep, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP). En laat het gerechtshof nu eens totaal anders over de zaak denken en haar verplichten die 150 duizend euro terug te betalen!
Terwijl de kantonrechter oordeelde dat de hogeschool ernstig verwijtbaar had gehandeld en de docent een zogenoemde ‘billijke vergoeding’ van 150 duizend moest krijgen, vond het gerechtshof dat de arbeidsverhoudingen weliswaar waren verstoord, maar dat de instelling niet ernstig verwijtbaar had gehandeld. Slik. Daar gaat het saldo op je bankrekening. Of erger: kun je je nieuw aangeschafte jacuzzi, designertassen en dikke Audi op Marktplaats zetten en je tripje naar de Malediven (proberen te) annuleren.
 

WC-krant

Hoe bereik je studenten? Dat is nog best een lastige klus, zelfs als je zelf student bent. Ze krijgen immers zoveel informatie – niet alleen over de studie, maar ook ‘huishoudelijke’ mededelingen van de universiteit, om maar niet te beginnen over sociale media – dat ze makkelijk iets over het hoofd zien.

De studentgeleding uit de faculteitsraden van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences en de faculteit psychologie en neurowetenschap bedacht een oplossing: een wc-krant. In plaats van naar de deur te staren (of telefoon), kunnen studenten in Randwyck nu iedere maand een nieuwe Toiletpaper lezen. In deze ‘krant’ (een poster op de wc-deur) staat het laatste nieuws uit de raden. Twee vliegen in een klap: de studenten zijn op de hoogte (iedereen moet immers naar de wc) en een saaie deur is opgeleukt.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)