Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Je denkt snel te makkelijk over leven in het buitenland”

“Je denkt snel te makkelijk over leven in het buitenland” “Je denkt snel te makkelijk over leven in het buitenland”

Photographer:Fotograaf: Eigen archief

Alumni over hun dromen: zijn ze uitgekomen?

De eerste keer dat ze in Jordanië was, vond UCM-alumna Floortje Rawee (28) het land al fantastisch. Toch had ze niet verwacht dat ze het nu al weer drie jaar ‘thuis’ mag noemen. Een stage bij de Nederlandse ambassade in Amman leidde tot een baan en sinds september werkt ze bij UNRWA: de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East. Dat is wel even wennen en misschien niet wat ze voor altijd wil. “Ik zit echt elke dag op kantoor.”

Op de middelbare school dacht Floortje Rawee lange tijd dat ze geneeskunde wilde studeren. “Ik denk omdat ik mensen wilde helpen, dat zat er al in, en als dokter gaat dat natuurlijk makkelijk. Maar misschien wilde ik gewoon een antwoord kunnen geven als iemand vroeg wat ik ging studeren.” 

In haar laatste jaar gaat ze nadenken over alternatieven voor als ze wordt uitgeloot. “Ik keek naar gap years; reizen of vrijwilligerswerk in het buitenland. Hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik dacht: misschien wil ik helemaal geen geneeskunde studeren.”

Ze vertrok naar Senegal, waar ze vrijwilligerswerk deed. “Daar hoorde ik voor het eerst van een University College. Ik wilde in Nederland studeren; Senegal was mijn jaar in het buitenland, daarna ging ik terug naar Nederland en een normaal leven leiden, dat was het idee.” 

Haar eerste avond in Maastricht herinnert ze zich nog goed. “Mijn moeder en zusje hadden me helpen verhuizen en waren weggegaan. Het onweerde. Ik dacht: hier woon ik nu, maar ik weet niet eens waar de supermarkt is. De dag erna begon de Inkom, en was het eigenlijk meteen goed. Dat is een rode lijn in mijn leven. Ik bedenk iets nieuws en de avond van tevoren denk ik: waarom moest dit nou weer zo nodig? Het was toch goed zoals het was. Maar het komt uiteindelijk altijd goed.” 

Bij UCM zit ze op haar plek. “Ik vond het heerlijk dat je eindelijk geïnteresseerd mocht zijn. Op een Nederlandse middelbare school is het niet cool om je huiswerk af te hebben en vragen te stellen. Nu had ik discussies over historische gebeurtenissen en de wereldpolitiek.” 

Rawee verdiept zich er in internationale betrekkingen en wil op uitwisseling. “Het liefst naar een compleet ander land zoals Libanon of Egypte. Maar dat kon niet, het moest sowieso een Westers land zijn. Australië en de VS vielen af, ik wist niet dat ik zo’n rebel was, maar dat vond ik te standaard.” 

Het werd Canada. Ze hield een blog bij voor Observant en ging na haar studie stagelopen bij NRC. “Ik heb nog steeds een passie voor schrijven, maar uiteindelijk wilde ik toch liever zelf betrokken zijn in plaats van erover schrijven.”

Dus werkte ze bij een non-governmental organisation (NGO), volgde de master International and European Law aan de UM en belandde op de Nederlandse ambassade in Amman. “Ik was in 2012 op vakantie in Jordanië geweest en vond het geweldig. Veel mensen vinden het Midden-Oosten heel erg en heel eng, Als het niet vanzelfsprekend leuk is, is het extra fijn als het dat wel blijkt te zijn. Het is een land wat heel onontdekt lijkt, al is het dat natuurlijk niet. Je kunt overal heen rijden, mag gewoon eeuwenoude ruïnes op lopen.” 

Dit soort stages loopt zelden op een baan uit, maar Rawee had ‘geluk’: de strijd in Syrië was in volle gang en er kwam ontzettend veel werk op de ambassade af. “Ik kreeg de portefeuille ‘humanitair’. Ik coördineerde allerlei projecten die te maken hadden met vluchtelingen. We keken of Jordanië als gastland voor Syrische vluchtelingen het oké deed. Dan betekent veel praten, veel discussies over wat wel en niet goed gaat en hoe je dat kunt oplossen.”

In september maakte ze de overstap naar de VN. Grinnikend: “Als student vonden we dat een vreselijke organisatie, zo slecht geregeld, heel bureaucratisch. Dat laatste is wel waar trouwens. Maar wat dat betreft ben ik minder naïef nu. Je kunt wel overal tegen zijn, maar dan kom je nergens. En mensen die dit soort werk doen hebben zeker wel idealen, maar uiteindelijk is het ook gewoon een baan. Die heb je nodig: je moet rekeningen betalen.” Bij een volgende baan zou ze wat meer het veld in willen. “Ik zit echt elke dag op kantoor nu, ik assisteer het executive office. Maar misschien moet ik gewoon wennen, ik werk er nog maar kort tenslotte.”

Ze is ook minder naïef over het leven in het buitenland. “Je denkt er snel te makkelijk over. Het is best ingewikkeld. De grote vragen van het leven zijn net wat groter en komen sneller. Een nieuwe positie is vaak voor vier jaar. Dat betekent dus: kan ik op die plek een partner ontmoeten? Of is het een plek waar ik kinderen wil krijgen? En zo nee, wil ik dan wel gaan? Ik was de afgelopen jaren samen met een Amerikaanse diplomaat, maar hij heeft nu een positie in China aangenomen. Tja, wat moet ik daar? Aan de andere kant: wat als ik een nieuw iemand ontmoet, wil ik daar weer vol voor gaan? Hoe vind je de balans tussen carrière en relatie? Dat is altijd lastig, maar nog ingewikkelder in een internationale setting.”

(On)vervulde dromen

In 2003 vroegen we Maastrichtse studenten naar hun toekomstdromen. Hoe staat het daarmee anno 2020? Zijn ze uitgekomen? In dit jubileumjaar (Observant wordt 40!) zoeken we hen opnieuw op. Niels van der Laan was in 2003 als studentjournalist verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de portretten, en ook nu neemt hij een flink aantal voor zijn rekening. Behalve bovengenoemde alumni, vragen we ook oud-studentenjournalisten van Observantnaar hun (on)vervulde dromen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)