Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Wie? Heleen van Royen?

Splinters: Wie? Heleen van Royen?

Wie? Heleen van Royen?

Nul reacties kregen we op de redactie binnen op onze oproep om mee te doen met een literaire wedstrijd. Eerlijk is eerlijk: we hadden er weinig van verwacht, want de reacties van Maastrichtse studenten op wedstrijden of weggeefacties zijn vaak lauwtjes (uitzondering zijn de bioscoopkaartjes). Er liggen nog steeds ergens op kantoor een paar T-shirts en onderbroeken in een doos verfrommeld. Ooit gekregen van een filmdistributeur omBad Neighbours 2 te promoten, maar niemand wilde ze hebben. Begrijpelijk. Duffe film. Duffe onderbroeken. 
Maar deze keer organiseerden zeventien universiteits- en hogeschoolbladen een serieuze wedstrijd! De winnaar zou zijn eigen verhaal kunnen uitwerken onder leiding van agentschap Sebes & Bisseling en hoogstwaarschijnlijk een roman gepubliceerd krijgen.
De redactie breekt zich het hoofd: waarom wil niemand de nieuwe Tommy Wieringa, Murat Isik, Manon Uphoff of Heleen van Royen worden?
A. Studenten lezen geen romans. ‘Wie? Heleen van Royen? Had die niet ooit een trio?’ 
B. Studenten kunnen niet schrijven, althans niet in het Nederlands. Is het ‘wie word’ of ‘wie wordt’? They prefer English.
C. Studenten dromen niet van een auteurscarrière. Ze willen arts, advocaat of consultant worden.
Of doen we studenten hiermee te kort en vinden ze het gewoon verdomde lastig en spannend om twee hoofdstukken van een roman op te pennen en te versturen? Want dat zijn we volledig met hen eens. 
 

Kloddertje roze hierrrr

Na het lezen van een verhaal over boetseren en schilderen in Mare, ons Leidse zusterblad, krijgen we de gevleugelde uitspraak van tante Til (Familie Knots, eighties-televisie) niet meer uit ons hoofd: “Een kloddertje roze hierrrr... een kloddertje roze daarrrrrr.” Wat blijkt? Schilderen, boetseren en tekenen is goed voor een mens, je wordt er minder angstig van.Bijna zestig vrouwen met matige tot ernstige angstklachten deden mee aan een studie, schrijft Mare. De helft kreeg individuele therapie (tekenen, boetseren en schilderen onder begeleiding), de andere helft werd drie maanden op een wachtlijst gezet en kreeg daarna alsnog therapie. De eerste groep was na afloop minder bang en ook hun zogeheten HRV (heart rate variability) was hoger. En dat is opmerkelijk, want mensen met angststoornissen blijken vaak een lagere HRV te hebben. Wie boetseert of tekent, concentreert zich en komt tot rust; de angsten zijn even naar de achtergrond verdreven. Daar kan geen mindfulness-sessie tegenop.
 

Narren Universiteit Limburg

Een bekende grap in NUL-kringen: wat is het verschil tussen de UM en de NUL? Nooit van de NUL gehoord? Het staat voor de Narren Universiteit Limburg, een carnavaleske tegenhanger van the real thing. De leden zetten zich in voor de Limburgse volkscultuur en voor het carnaval. Ze vieren elk jaar de dies natalis en het geval wil dat de narren nu een lustrum bij de kop hebben. De NUL bestaat op 11 februari 55 jaar, 5 x 11. Zoals elk jaar staan er weer knotsgekke plechtigheden gepland, zoals de inauguratie van gouverneur Theo Bovens en cabaretier Raymond Clement (nooit van gehoord zeker) tot hoogleraar. Muzikant Fer Kousen (wie?) - ook wel sjpassminister genoemd – promoveert tot ‘doctor humoris causa’. Maar wat was nou het verschil tussen de UM en de NUL? Een enorm verschil in IQ, denk je dan, maar nee hoor. Zet u schrap. Hier komt-ie: ‘De NUL is humoristisch en de UM is om te lachen.’
Het belooft weer een dolle boel te worden op 11 februari.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)