Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Stijl is als kunst: ik teken mezelf met kleren”

“Stijl is als kunst: ik teken mezelf met kleren”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Karim Morgenstern (20, Duits), Biomedische wetenschappen, 1e jaar. Omschrijft z’n stijl als: “alternatief en vintage”.

‘Normaal’

“Op de middelbare school wilde ik zo ‘normaal’ mogelijk zijn. Ik droeg spijkerbroeken en T-shirts; had kort haar. Alles om niet op te vallen. Ik dacht dat ik me daardoor zelfverzekerder zou voelen; het tegengestelde was waar. Het voelde als een masker. M’n moeder stimuleerde me een eigen stijl te vinden. Ze is kunstdocent en laat zich inspireren door het oude Engeland; draagt lange jurken en blouses met uitlopende mouwen en vetersluitingen. Ik merkte dat het gevoel bekeken te worden niet afhangt van m’n outfit en dat ik beter iets kan aantrekken wat bij me past. Dat straalt ook af op hoe ik overkom.”

Creatief en introvert  

“Expressie en creativiteit zijn belangrijk voor me. Ik teken en schilder. Daarin kan ik me uiten, een deel van mezelf op papier zetten. Stijl is voor mij als kunst: ik teken mezelf met kleren. Daarbij laat ik me niet meer beperken door zogenaamde regels: dat sommige dingen alleen voor vrouwen zouden zijn of voor bepaalde gelegenheden. Ik wil dragen wat me aanspreekt. Ook als dat damesblouses zijn of de jas van m’n oma. Omdat ik wat introvert ben zul je me nooit in neonkleuren zien. Felle kleuren voelen alsof ik naar mensen schreeuw. Ik hou van beige, bruin, bordeaux en zwart.”

Schatkamer

“In Kaiserslautern, waar ik vandaan kom, is een tweedehandswinkel die ‘die Schatzkammer’ heet. Zo zie ik vintagezaken ook; alles hangt er door elkaar, allemaal unieke stukken. De meeste vind ik niks, maar soms ontdek ik iets waar ik helemaal weg van ben. Dat kunnen spullen zijn waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden en dat ik ze mooi vind. Die zoektocht en die verrassing, daar hou ik van. Zo’n item heeft voor mij veel emotionele waarde. Ik weet van elk kledingstuk waar ik het kocht. Ze herinneren me aan de plaatsen waar ik woonde, studeerde of op vakantie ging.”

Gevoel

“Ik heb geen vaste outfits, wel items die ‘bij elkaar horen’. Soms leg ik ’s avonds iets klaar; meestal niet. Als ik haast heb trek ik ‘n willekeurige stapel uit m’n overvolle kast en kies daaruit. M’n gevoel bepaalt de combinatie. Als ik verdrietig ben wil ik comfortabele kleding die me omsluit en waarin ik me geborgen voel. Op dagen dat ik zelfverzekerd ben laat ik meer van mezelf zien. In zo’n bui kocht ik eens een roze polo; die draag ik nog steeds als ik in de stemming ben.”

Nagellak

“Als man ben je traditioneel beperkt in je accessoires, terwijl deze je outfit juist afmaken. Sinds het eind van de middelbare school lak ik daarom m’n nagels. Zwart of donkerbordeaux. Ook heb ik m’n haar laten groeien. Het krult sterk en ik draai het in een knot of laat het onder een beanie -een klein casual mutsje- uitpiepen, ook binnen. M’n bril is vintagestijl; exact hetzelfde montuur als m’n opa.”

Sjoertje Vos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)