Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De vrouw als superheld

De vrouw als superheld

Film: Birds of Prey

Verhaal: Sinds Harley Quinn (Margot Robbie) is gedumpt door haar vriendje, de gestoorde Batman-schurk Joker, heeft ze het niet meer zo op mannen. Als de gangsterbaas Roman Sionis (Ewan McGregor) achter een jonge zakkenrolster aanzit, besluit Quin samen met andere vrouwen het meisje te beschermen.

Superhelden films, een mannenzaak? Kom nou.

  • Birds of Prey is een superheldenfilm uit het universum van DC Comics, het is een vervolg op misdaadfilm Suicide Squad (2016). Dat doet het ergste vermoeden, maar hier hebben we te maken met de uitzondering op de regel: het vervolg is stukken beter dan wat eraan voorafgaat.
  • Het hele project wordt gedragen door Margot Robbie, die als producent een vrouwelijke scenarioschrijver en regisseur aanstelde. Het zijn dan ook de vrouwen die verreweg de belangrijkste en daadkrachtigste rollen vervullen. 
  • De seksualisering van vrouwen is in deze film behoorlijk aan banden gelegd, de male gaze wordt zoveel mogelijk vermeden. Zo is er een scène waar gangsterbaas Sionis een meisje vernedert in zijn nachtclub. Hij dwingt haar op een tafeltje te staan en eist van haar vriend dat ze haar jurkje uittrekt. Nergens is deze scène geil of opwindend en de camera lijkt deze gebeurtenis eerder met schaamte dan met wellust te registreren. Het accent ligt niet op het lichaam maar op de vernederende handeling.
  • Er valt geen sympathieke man in deze film te ontdekken.
  • De ironische verteltoon is bijzonder effectief. Harley Quinn plaatst sarcastische opmerkingen bij de gebeurtenissen, verstoort de chronologie en doorbreekt meerdere malen de vierde wand, waardoor zij de kijker rechtstreeks aanspreekt.

Nee hè, niet weer een superheldenfilm.

  • Als de film onderdeel wordt van een hele superheldenreeks, zou dat zeer teleurstellend zijn.

Slotoordeel: Als we de Batman-trilogie buiten beschouwing laten, is Birds of Prey - na Wonder Woman (2017) - de beste film die het DC-superhelden-universum heeft opgeleverd. Aangezien beide films door vrouwen zijn geregisseerd lijkt mij het volgende advies aan DC heel legitiem: laat voortaan alle superhelden-films door vrouwen maken.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)