Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kip, ik heb je

Kip, ik heb je

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Studentenproject dat de stad samen moet brengen

MAASTRICHT. “Heeft iemand een waterpas? Je kan ook een app gebruiken op je telefoon die als waterpas werkt!’’ Het groepje mensen dat in de weer is met hout, verf en spijkers kan je niet ontgaan, afgelopen zaterdag op de Seringenstraat in Mariaberg. De aanstichters van deze bedrijvigheid? Arthur Bribosia, Marion Meyers en Thibaut Schots. De drie (oud)studenten wonnen afgelopen jaar de ‘We Build This City’-wedstrijd van CODE043, een wedstrijd voor het beste project dat de stad samenbrengt. 

De prijs? Vierduizend euro om een kippenhok te bouwen op het lege Mariaveldje. Alle drie wonen ze in Mariaberg via organisatie Match. Ze zetten zich in voor de buurt en mogen in ruil daarvoor goedkoper wonen. Het kippenhok is daar een voorbeeld van: de buurtbewoners zijn verantwoordelijk voor het voeren van de kippen en het schoonmaken van het hok, maar ze mogen ook de eieren meenemen. 

Naast de studenten steken zaterdag verschillende buurtbewoners en vrienden de handen uit de mouwen. De plattegrond van het kippenhok is eventjes zoek, één van de houten balken lijkt te kort en iemand denkt dat het boren verkeerd is gegaan. De bouw gaat niet zonder slag of stoot, maar er heerst een gezellige sfeer. 

Het plan van de studenten lijkt tot dusver te werken, want de bouwdag heeft (een deel van) Mariaberg bijeengebracht. “We hebben de bewoners op de Seringenstraat gevraagd wat ze van het idee vonden. De reacties waren positief”, vertelt Meyers. “Op één of twee na. De rest vond het erg leuk.” Een van die bewoners geeft tussen het  werken door zijn mening. “Ik heb op het Mariaveldje gewoond, maar de woningen zijn gesloopt. Nu staat er al jaren niks. Ik vind het een leuk idee. Als het niks wordt, hebben ze het goed geprobeerd.” Eén van de tegenstemmen laat zich ook horen. “Ik vind het helemaal niks. De marter bijt alle kippen kapot. Voordat je het weet, staan die kippenhokken overal in Maastricht. Het is helemaal verkeerd.” De vrijwilligers kijken er even van op, maar gaan vrolijk verder. Er zullen nog meer bouwdagen volgen; het hok moet eind februari klaar zijn. Dan zullen ook de kippen hun intrek nemen. En als die er zijn, kun je ze zelfs volgen op Instagram (@dekippenvanmariaberg). 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)