Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Maastricht was een perfecte springplank voor een toekomst in Londen”

“Maastricht was een perfecte springplank voor een toekomst in Londen” “Maastricht was een perfecte springplank voor een toekomst in Londen”

Photographer:Fotograaf: Eigen archief Kate

Alumni over hun dromen: zijn ze uitgekomen?

Kate Surala (26) begon een half jaar geleden aan het schrijven van een boek – alsof ze zeeën van tijd heeft naast haar baan als partner en chief compliance officer bij een Londense vermogensbeheerder. Ja, ze moet er zelf ook een beetje om lachen, maar ze vindt het heerlijk. En ze kan schrijven, getuige haar wekelijkse eetrubriek in Observant, zo’n vier jaar geleden. Gezonde ambitie is haar op het lijf geschreven. En zeker, een partner en kinderen passen ook in het plaatje, maar dat laatste is iets voor de toekomst. Eerst die soulmate vinden.

Unleash Today gaat het heten, een boek over female empowerment, “over hoe je als ambitieuze vrouw je talenten volledig kunt benutten”, vertelt Kate Surala, die samen schrijft met Sarah Wagner, een vriendin en oud-studiegenoot uit Maastricht. Een boek vol adviezen. Het belangrijkste advies voor studenten? Daar moet ze over nadenken. Later, per e-mail: “Hoe meer vragen je stelt en luistert, des te meer je leert en kunt groeien.” 
Vorige week gaf Surala een sneak peek van het eerste hoofdstuk op LinkedIn, over hoe je een goede eerste indruk maakt op het werk. Het ging onder meer over power posing: benen op heupafstand van elkaar en handen op de heupen. Zo hoef je natuurlijk niet de hele dag op kantoor rond te dartelen. Doe het af en toe in de ochtend, thuis, voor de spiegel in de bad- of slaapkamer. Het vergroot je zelfvertrouwen, schrijft Surala. 

Advocaat
Met dat zelfvertrouwen stapte de Tsjechische in het najaar van 2015 het kantoor van Observant binnen. Charmant, vriendelijk en tot in de puntjes verzorgd. Ze deed de master European Public Affairs, was studenttutor en wilde “nog iets anders”. Eerder had ze al een eigen coachbedrijfje gehad waarbij ze studenten en scholieren leerde leren (bijvoorbeeld via mind mapping) en had ze gitaar gespeeld in een punkband, thuis in Tsjechië. Deze keer wilde ze schrijven. Met haar notitieboekje in de hand schoof ze aan in restaurants om vervolgens vierhonderd woorden op te tekenen over haar belevenis. Work like a slave, eat like a king heette de serie. 

Het Verenigd Koninkrijk lonkte al jaren. “Op mijn twaalfde was ik voor het eerst in Londen; ik werd verliefd op de stad, vooral op de metro. Ik houd van de drukke levensstijl en de verschillende culturen.” Waarom toch eerst naar Maastricht voor een bachelor en een master? “Ik vond mijn Engels niet goed genoeg. Bovendien waren de opleidingen in Engeland veel duurder. Tijdens de open dag in Maastricht besefte ik dat dit een perfecte springplank was voor een toekomst in Londen.” 

Ze droomde van een baan als advocaat, liefst op het gebied van ondernemingsrecht. “Mijn idee was om te beginnen bij een advocatenkantoor om daarna in house, binnen een andere onderneming, mijn carrière als jurist of advocaat voort te zetten.” Ze begon na een tweede master in Oxford meteen in house, bij een kleine investeringsfirma in Londen. Surala is hoofd van het juridische en zogeheten compliance team (toezien op naleving van wet- en regelgeving binnen de organisatie). Als kers op de taart kreeg ze eeuwige roem met haar award voor de Britse Management Today’s 35 Women Under 35. “Ik maakte pijlsnel carrière, werd binnen twee jaar partner. Ik houd van werken, dit is een droom die uitkomt.” Onder het mom van ‘alles eruit halen wat erin zit’: ze doet ook nog een promotieonderzoek (als buitenpromovendus) aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Meditatie
Alleen maar de wind mee, zo lijkt het. Maar ook Surala kende moeilijke tijden. Ze begon aan de Maastrichtse European Law School terwijl bij haar moeder borstkanker was gediagnosticeerd. “Ik vond het moeilijk om weg te gaan, maar zij vond het oké. Dat is waar zij en mijn vader altijd voor hadden gewerkt: de toekomst van hun kinderen. Mijn moeder heeft zich er gelukkig doorheen geslagen.” Haar ouders ziet ze nog regelmatig, maar teruggaan naar Tsjechië is geen optie.
In eerste instantie was ze “nerveus” voor de gevolgen van de Brexit; gaandeweg is Surala’s vertrouwen gegroeid. “Ik werk er al sinds 2017 en heb laten zien dat ik er thuishoor.” Na vijf jaar werken mag ze een verblijfsvergunning aanvragen. “Dat gaat vast lukken.” 

Tot slot: de liefde. Natuurlijk zou ze graag de ware tegenkomen, iemand met wie ze de “joy of good life” kan delen, “een soulmate”. En ja, er is iets héél prils met een Britse jongeman. “We zien wel.” Kinderen is “een project voor later”. Haar carrière staat nu op één, hoewel ze beseft dat er meer is in het leven. Ze danst salsa in het weekend, pakt regelmatig een koffietje of dineert met vrienden. “Je moet uitkijken dat je niet in een burn-out belandt. In mijn eerste jaar bij de firma wilde ik alles doen, ik had eigenlijk drie banen. Ieder weekend zat ik dingen uit te werken. Ik voelde dat het niet goed was.” Ze ging ‘minderen’ en startte met meditatie. “Dat is voor mij een manier om balans te vinden.” Iedere ochtend doet ze een paar mindfulness-oefeningen. Om zichzelf vervolgens toe te lachen in power pose.

(On)vervulde dromen

In 2003 vroegen we Maastrichtse studenten naar hun toekomstdromen. Hoe staat het daarmee anno 2020? Zijn ze uitgekomen? In dit jubileumjaar (Observant is 40!) zoeken we hen opnieuw op. Niels van der Laan was in 2003 als studentjournalist verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de portretten, en ook nu neemt hij een flink aantal voor zijn rekening. Behalve bovengenoemde alumni, vragen we ook oud-studentenjournalisten van Observant naar hun (on)vervulde dromen.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)