Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De geur van uitgedoofde romantiek

De geur van uitgedoofde romantiek

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Huize Broeders en Loeders

Vijf studenten wonen in studentenhuis ‘Broeders en Loeders’ op Sint Pieter. In dit wekelijkse vervolgverhaal is het vandaag de beurt aan Jerry, de jonge onderzoeker bij psychologie die het niet zo nauw lijkt te nemen met de wetenschappelijke mores. Hij heeft zich vastgebeten in de relatie tussen depressie en schlagermuziek.

Het is maandagochtend als de deur op de bovenverdieping openzwaait en de mierzoete zang van Verrückt, verliebt und atemlos het trapgat vult. Rex Gildo is de naam, ook wel "sexy rexy" genoemd. In 1999 is de schlagerkoning (met het uitgestreken hoofd van een etalagepop) uit het raam gelazerd. Dood. Geduwd of niet? Wha-ever. Belangrijker is dat Jerry, na ingewikkelde berekeningen, heeft ontdekt dat ontstellend veel fans van Gildo in de laatste tien jaar het leven op zeker moment niet meer zagen zitten. Een significant verschil met de depressie-cijfers over de algemene bevolking. Geen onbeduidende vondst. Meent hijzelf.

Goedgemutst, voor zijn doen, dendert de jonge promovendus in T-shirt en onderbroek de trap af en schrikt als blijkt dat hij niet alleen thuis is. In zijn Hema-slip stopt hij voor de keukentafel, waar Diana en Tom zwijgend hun 'ding' doen. De een bladert lusteloos in de Ikeagids en de ander swipet heen en weer over zijn tablet. Af en toe tast hij voorzichtig over het verband om zijn hand, alsof hij een cavia aait. Wat glasscherven niet al kunnen aanrichten.

De zuurpruimen kijken niet op of om, Jerry loopt naar het aanrecht om koffie te zetten. "Een hele goedemorgen, dierbare loeders! Ook zo blij met weer een gloednieuwe dag?" Stilte. Diana, die zich verbazingwekkend snel heeft aangepast aan de studentikoze omgangsvormen: "Kan die kutmuziek uit?" Verrückt, verliebt und... Jerry realiseert zich nu dat de twee somberaars allebei gebukt gaan onder liefdesverdriet. "Wat ruik ik?", vraagt hij quasi-verwonderd, terwijl hij zijn neus in de lucht steekt. "Alsof er iets smeult... verrek, het is de geur van uitgedoofde romantiek!" Hij wappert met een hand voor zijn neus en opent demonstratief het keukenraam.

"Klootzak", gromt Diana. Ze slaat de pagina's nu zo agressief om dat ze een vel met binnenveringsmatrassen doormidden scheurt.

Jerry knalt het raam weer dicht. Fuck it! Het kan hem eigenlijk geen reet schelen wat zijn huisgenoten van hem vinden. Hij woont nu al een paar jaar in dit huis maar de band met de andere 'loeders' is zo diep als een dubbeltje. De bacchanalen met Tom en Thierry zijn best amusant maar mochten de heren 'm morgen peren, dan zou hij geen traan om ze laten, laat staan dat hij ze zou missen. Wat ook geldt voor Diana en Jopie. Misschien wel voor iedereen die hij kent. Ook voor zijn ouders? Is hij een van de vele studenten die psychologie kiezen omdat ze zo'n ongelukkige jeugd hebben gehad, omdat papa dronk en mama haar kind verstikte? Hou toch op!

Dan tikt Tom op Jerry's schouder, net zoals de bekende tekenfilmkat die zich voor de zoveelste keer wreekt op de muis. "Hoe komen die in onze oudpapierbak terecht", vraagt hij en houdt een stapeltje formulieren in de lucht. “Gaven deze proefpersonen niet de antwoorden die je wilde?”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)