Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Italianen in Maastricht; niet voor het eten

Italianen in Maastricht; niet voor het eten

Photographer:Fotograaf: Elias Schäfer

Buiten de usual suspects – de Nederlanders, Duitsers en Belgen – groeit het aantal Italiaanse studenten aan de Universiteit Maastricht sneller dan elke andere nationaliteit. In 2019 kwamen er 225 in de bachelor bij en 150 in de master. De tweede plekken in deze categorieën: Frankrijk met 125 nieuwe bachelor- en Spanje met 75 nieuwe masterstudenten. In totaal studeren er nu een kleine vierhonderd Italianen aan de UM; de meeste bij SBE, Fasos en rechten. In 2016 waren dat er nog slechts tweehonderd. Wat maakt de UM voor Italianen zo interessant?

Verschillende redenen passeren de revue, maar het blijkt moeilijk om de vinger er precies achter te krijgen. Een ding is wel zeker, Italianen komen niet voor het eten naar Maastricht, lacht Bruno Mizzulinich, masterstudent Sustainable Finance uit Rome. “Het eten en het weer zijn de enige dingen die hier missen. Ik kwam in 2014 naar Maastricht voor mijn bachelor, voornamelijk omdat er in het buitenland betere toekomstperspectieven zijn dan in Italië. Het is bijna onmogelijk om in Italië een carrière op te bouwen, tenzij je iemand kent.”

Een kwestie in het bedrijfsleven, maar ook in de biomedische wetenschappen of de zorg. “Als je de zoon of dochter bent vàn. Dan mag je meekijken, doe je ervaring op en word je voorgetrokken”, zegt de in Italië geboren en getogen derdejaars geneeskundestudent Nikkie Verhagen. “De arbeidsmarkt is heel moeilijk voor starters. Werkgevers willen altijd ervaring en er is veel meer competitie in Italië. Meer mensen zijn er universitair opgeleid. Verpleegkunde is daar bijvoorbeeld ook een wetenschappelijke studie.”

Maar waarom Maastricht? Olsi Sokolli en Chiara Russo kozen voor de UM vanwege European Studies; Sokolli voor de bachelor en Russo voor de researchmaster. Sokolli: “Ik heb bij verschillende universiteiten in Italië, Spanje, Tsjechië en natuurlijk Nederland gekeken, maar het Maastrichtse programma is echt uniek, met name door de nadruk op internationale betrekkingen.” Om te kijken of de UM écht iets voor hem was, ging hij naar de open dag en daarna wist hij het zeker. “Ik zag hoe het probleemgestuurd onderwijs werkt: kleine klassen, veel persoonlijke aandacht. Dat is onvoorstelbaar in Italië. Het universitair onderwijs is er heel traditioneel. Met tweehonderd andere studenten ga je naar het hoorcollege en aan het eind van het semester maak je een examen. Je bent er een nummer. Hier in Maastricht voel je je meer mens door het persoonlijke contact met de tutoren.”

Ook Verhagen koos om deze reden voor Maastricht. “Ik ben naar de open dag geweest in Nijmegen, waar mijn vader heeft gestudeerd, maar ik vond het niets. Er is een klassiek systeem, net als in Italië.” Op de middelbare school was dat ook het geval. “Er is veel afstand tussen leerlingen en de leraren. Op de open dag in Maastricht voelde ik dat helemaal niet. Het contact voelt gelijkwaardig, heel easy going.” Sterker nog, volgens Sokilli is er “een familiegevoel.”

“En dat voor maar tweeduizend euro per jaar”, zegt Mariolina Eliantonio, hoogleraar Europees staats- en bestuursrecht. Weinig geld, als je kijkt naar de hoeveelheid persoonlijk contact: “Best een koopje.” Russo: “In Italië kost een opleiding op een goede universiteit, een privéuniversiteit, ongeveer tienduizend euro per jaar. Hetzelfde, of hoger, niveau is hier vijf keer zo goedkoop.”
Eliantonio merkt dat het aantal landgenoten op haar faculteit toeneemt. Die groep is inmiddels zo significant dat een aantal van hen haar benaderde voor extracurriculair materiaal over het Italiaans recht. “Met twee anderen maakte ik een programma van tien uur. Dit jaar is het de derde keer dat het extra vak gegeven wordt.”

In 2002 kwam Eliantonio zelf als student naar Maastricht voor een master European Law. “Ik was destijds een van de weinige Italianen die naar het buitenland vertrokken om te studeren. Het was ongewoon, maar het wordt steeds meer een algemene trend.” Huidige generaties spreken veel beter Engels dan de hare en relatieve afstanden worden veel kleiner, denkt de hoogleraar. “Voor weinig geld en in slechts een paar uurtjes ben je terug in Italië.”
De UM is interessant voor internationale rechtenstudenten vanwege de Europese programma’s en het praktische karakter van het PGO, aldus Eliantonio. “Op rechtenfaculteiten in Italië is het onderwijs heel erg theoretisch.”

Zijn de toenemende aantallen Italianen niet gewoon een kwestie van marketing? Ja en nee, zegt marketing officer Saskia Cluistra. “De afgelopen jaren zijn er veel recruitmentactiviteiten geweest in Italië.” Denk aan bezoeken aan middelbare scholen of onderwijsbeurzen. “Maar er is geen speciaal circus opgezet in Italië. Er wordt niet meer gedaan dan in Spanje of Frankrijk bijvoorbeeld.”

Italiaanse studenten vinden steeds beter zelf hun weg naar de UM, zegt Cluistra. “Ik hoor op beurzen regelmatig dat scholieren een neef of vriend hebben die hier studeert. Die mond-tot-mondreclame leidt tot een sneeuwbaleffect.” Maar ook via internet en sociale media vinden de Italianen de UM. Het komende jaar gaat het aantal beurs- en schoolbezoeken daarom omlaag: “We gaan ons meer concentreren op online marketing; bijvoorbeeld livestreams waarin potentiele nieuwe studenten vragen kunnen stellen over studeren aan de UM.”

En Brexit? Kiezen de Italianen vanwege de onzekerheid vaker voor de UM dan voor een Britse universiteit? “Dat zou kunnen”, zegt Cluistra. “Maar ik denk dat het geen noemenswaardige factor is in het geval van Italië. Bij landen als Polen of Bulgarije, die zijn wat meer op het VK geconcentreerd, speelt dat vermoedelijk wel een rol. Bij Italië zie ik daar geen signalen voor.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)