Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Geen Stukafest in Maastricht

Splinters: Geen Stukafest in Maastricht

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Geen Stukafest in Maastricht

Bed en bank aan de kant, kussens op de vloer et voilà: een minitheatertje. Jarenlang stelden studenten hun kamer beschikbaar voor Stukafest, het StudentenKamerFestival. Dan traden een cabaretier, singer-songwriter of dichter op voor een tien- of twintigkoppig gezelschap. Een halfuurtje, niet langer. Het evenement vindt doorgaans in februari plaats, maar Maastricht is dit jaar niet op de stedenlijst te vinden. Zuidelijker dan Eindhoven komt Stukafest niet. Te ver? Geen kamers? Nee. Er is geen animo om een Maastrichts bestuur te vormen. Iets dat per se nodig is in iedere studentenstad. “We bleven ondanks alle promotie geen aanmeldingen ontvangen”, e-mailt het landelijk bestuur. Dus ging het niet door (vorig jaar ook al niet). Maar er is hoop voor volgend jaar: er is contact met “een partij” die wil helpen.
 

“Ben je oké? Dan gaan we lekker all the way

Tijdens carnaval kom je er niet omheen: jezelf een weg banen door een meute zwetende lijven die van links naar rechts sjoenkelt. En dan kan het zomaar zijn dat handen (on)bedoeld iets vastpakken waar je ze liever niet hebt. Sommigen zijn in shock en doen niets. In de tussentijd host de ‘dader’ in konijnenpak er vrolijk op los. Anderen schreeuwen allerlei onwenselijkheden in zijn of haar oor (want daders zijn lang niet alleen van het mannelijke geslacht). En dan is er nog het ‘ik laat niet met me sollen-type’ dat een flinke mep uitdeelt.
Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, wil ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval bespreekbaar maken en heeft daarom een carnavalslied gemaakt. We hebben het refrein (bedenk in het hoofd een mix van ‘hoempapa’ en swingende beats) voor de lezer uitgeschreven: “Ben je oké? Voelt het goed voor alle twee, is er ook ruimte voor een nee, ben je oké? Ben je oké, weet je zeker, geen bezwaar, check het even bij elkaar, ben je oké, dan ga je lekker all the way.”
Rutgers is al present op concerten en popfestivals, maar dit is de eerste keer dat ze zich ook richten op carnavalsvierders. Wat we van het liedje en de tekst vinden? Oordeel zelf. Het blijft in elk geval de hele dag in je hoofd.
 

Racisme op hospiteeravonden

Het kan altijd erger. De huisvesting van buitenlandse studenten in Utrecht bijvoorbeeld. In hun zoektocht kunnen ze fluiten naar enige hulp van de universiteit. En in menige kamer-advertentie staat in hoofdletters NO INTERNATIONALS. Pure discriminatie dus. Dat is ook schering en inslag op hospiteeravonden. Tot aan openlijk racisme toe. Buitenlandse studenten worden afgewezen omdat de huisgenoten liever Nederlanders willen. Oftewel: eigen volk eerst. Waaruit dit allemaal blijkt? Uit een heus wetenschappelijk artikel van de Utrechtse gedragswetenschapper Christian Fang. Het is gepubliceerd in het vaktijdschrift Housing studies. Al kun je je afvragen… Nou ja, er zijn in totaal achttien buitenlandse studenten geïnterviewd. Hoe ‘robuust’ is dat, om dit modewoord maar eens te gebruiken? Allemaal diepgravende interviews natuurlijk, zoals het hoort in ‘kwalitatief onderzoek’, maar toch. Fang concludeert in het artikel dat Nederlandse universiteiten hun huisvestingsbeleid jegens buitenlanders moeten heroverwegen. Dat lijkt de Universiteit Utrecht niet van plan. Reactie: “We proberen in onze communicatie studenten te wijzen op de meerwaarde die een international als huisgenoot kan hebben.” Ze proberen het in ieder geval.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)