Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nauwelijks discriminatie Aziatische UM-studenten

Nauwelijks discriminatie Aziatische UM-studenten

Photographer:Fotograaf: Flickr / Mitha Putri

MAASTRICHT. Het carnavalslied over het coronavirus, ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’, dat werd uitgezonden door Radio 10-DJ Lex Gaarthuis, leidde tot veel kritiek van verschillende Chinees-Nederlandse organisaties. Ze vonden het haatzaaiend en discriminerend. Er volgde zelfs een aangifte. Verschillende nationale media pakten hierna groots uit met lange verhalen over discriminatie van mensen van Aziatische afkomst. Hoe zit dat bij Aziatische studenten in Maastricht?

“Fucking Chinezen”, hoorde Weiyi Lu uit Shanghai toen ze eind vorige maand landde in Schiphol voor haar bachelor International Business aan de UM. Een vervelende eerste ervaring met Nederlanders, “maar sindsdien heb ik geen nare situaties meer gehad.” Ze maakt er zelfs grapjes over met haar studiegenoot Candy Lu. “Als een van ons twee hoest tijdens een tutorial zeggen we lachend: ‘geen zorgen, gewoon een verkoudheidje’.” Candy Lu: “Ik ben geboren in Taiwan, maar opgegroeid in Nederland en ik merk geen verschil ten opzichte van vroeger. Mijn ouders wel. Ze waren laatst fietsen in Eindhoven en toen riep een jongen van een jaar of tien: ‘Het virus is hier’. Mijn huisbaas maakte laatst een opmerking toen ik terugkwam van mijn uitwisseling in China: ‘je hebt toch niets extra’s meegenomen hè?’ Dat zijn grapjes, ik kan daar wel om lachen.”

Weiyi Lu: “In Shanghai is de paniek wel groot. Ik bleef zo veel mogelijk binnenshuis. Iedereen draagt er mondkapjes als bescherming.” Dat is ook in Singapore het geval, vertelt uitwisselingsstudent bij SBE Zane Ng. “Er is een stormloop gaande voor gezichtsmaskers en lang houdbare producten.” Sinds eind januari is hij in Maastricht en heeft nog geen negatieve ervaringen gehad. “Mensen zijn hier heel gastvrij.” 

Zelfs met gezichtsmasker op kun je ongestoord over straat, zegt Chuya Feng uit China. Sinds september is hij in Maastricht voor een bachelor Economics and Business Economics. “Ik draag soms een masker als ik naar plaatsen ga waar veel mensen zijn. Ik ben vooral bang voor mensen die niet weten dat ze ziek zijn. Maar ook met masker gedragen mensen zich niet anders dan normaal.”

“Ik heb nog geen vervelende ervaringen gehad en als ik wel ooit een stomme opmerking zou krijgen, dan zou ik het negeren. Dat is het beleefdste”, zegt masterstudent Public Policy and Human Development Simone Wei Luo. Hij is van Chinese afkomst, maar noemt Italië al ruim twaalf jaar zijn thuisland. “Ik zie discriminatie niet als mijn probleem, maar van hen. Of het je raakt heeft ook te maken met hoe sterk je in je schoenen staat.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-02-17: Joost
Wel een erg sterke titel voor een steekproef van 6 van de honderden (inmiddels duizenden?) Aziatische studenten aan de UM. Daarnaast geeft 3 van de 6 ondervraagden aan ervaringen te hebben gehad die als discriminerend gezien kunnen worden.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)