Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Jurassic Spark in Scandinavië

Splinters: Jurassic Spark in Scandinavië

Jurassic Spark in Scandinavië

De Carbage run: vijf dagen op pad door winters Scandinavië in een auto die niet meer kost dan 500 euro. Carolle Reintjens, fungerend griffier van de Maastrichtse universiteitsraad, haar vriend Tim Nijst (business analist UM) en collega Sven Assink (ook business analist UM) waagden zich er vorige week aan in een Volvo van meer dan twintig jaar oud met 400 duizend op de teller. Het oudje (benzine, geen diesel) leed jammer genoeg aan een lekkende radiator, maar geen nood, de drie wisten de auto draaiende te houden tot het bittere eind. “Het draait niet om de tijd, maar om het op een bijzondere manier door weer en wind verkennen van afgelegen landschappen. Snelwegen worden zoveel mogelijk vermeden”, schreef Reintjens afgelopen donderdag vanuit Noorwegen. “Bij pech onderweg is het verplicht om elkaar te helpen, we hebben dus al de nodige auto's uit de sneeuw getrokken en er wordt onderweg flink gesleuteld aan mankementen.”
Speciaal voor de run werd de Volvo (met spijkerbanden uiteraard) omgedoopt tot Jurassic Spark en gepimpt: laagje gouden verf, diamantjes, luipaardmotief op de motorkap en her en der vastgelijmde plastic dinosaurussen.
De auto staat inmiddels te koop voor 1400 euro. De helft van de opbrengst zal gedoneerd worden aan het KWF Kankerbestrijding. 

Powernappods

Ooit gehoord van powernappods? Het zijn afgesloten, donkere capsules met een matras om je lekker in terug te trekken en daar een powernap, een dutje, te doen. De Vrije Universiteit Amsterdam heeft er in het kader van ‘een test’ twee aangeschaft. “Niemand ziet je, dat is heel goed voor de ontspanning”, zei een geïnterviewde sportarts en powernapspecialist in het Algemeen Dagblad dat er vorige week een artikel aan wijdde. De gemiddelde werknemer die even in de ‘niet- werken’-stand wil, kiest voor een praatje met een collega, een wandelingetje of grijpt naar de smartphone voor de laatste updates over het liefdesleven van BN’ers. Even iets anders dan serieuze artikelen, experimenten, scripties of verslagen van vergaderingen. Maar lichaam en brein moeten af en toe op pauzestand, stelt de sportarts. 
“Na een pauze op een bed ben je veel productiever”, legt een medewerker van de VU uit in het AD. “Je gaat op een matras liggen en trekt een soort kap over je heen waardoor je je helemaal kunt afsluiten van de omgeving.” De capsules zijn voor staf én student en staan in een studieruimte in de bibliotheekvleugel. “Studenten ervaren veel studiedruk, daar wilden wij graag wat aan doen. Na een powernap zijn ze weer helemaal herladen.” Dat horen we graag: herladen. Maastricht kom maar door. 

Appen op de fiets

Je ziet het al voor je: een buitenlandse eerstejaars (lees: die onze verkeersregels niet kent of nooit op een fiets heeft gezeten) vertrekt iets te laat van huis, stapt onwennig op z’n fiets en slingert zich een weg naar de onderwijsgroep. Stel je voor dat zo’n student dan ook nog eens gaat appen. Hi, I’m on my way right now? Dan is het redde wie zich redden kan. Ondertussen is de kans dat zo’n brokkenpiloot een bekeuring krijgt, groter geworden. Sinds het landelijk verbod, in juli 2019, zijn in Maastricht 349 appende slashbellende fietsers staande gehouden. En lappen maar: 95 euro. Vooral de jongeren tussen 18 en 24 doen het: driekwart kijkt tijdens het fietsen op zijn mobiel, bleek uit onderzoek. In totaal zijn in Nederland 21.327 fietsers op de bon gegaan. En dat waarschijnlijk voor onnozele berichten als ‘ik ben onderweg’.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)