Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mogelijk rookverbod UM Randwijck vanaf 23 maart

Mogelijk rookverbod UM Randwijck vanaf 23 maart

Photographer:Fotograaf: Pixabay / HansMartinPaul

MAASTRICHT. Vanaf augustus 2020 moeten alle onderwijsterreinen in Nederland rookvrij zijn. In Randwijck begint men misschien al eerder. De werkgroep Rookbeleid UM stelt voor om op 23 maart te starten. Het college van bestuur staat er “welwillend tegenover”.

Die datum van 23 maart is gekozen omdat dan het MUMC+ een algemeen rookverbod heeft afgekondigd en men wil voorkomen dat personeel en patiënten uit het ziekenhuis bij de UM gaan roken. Een officieel verzoek voor het plan heeft het college nog niet ontvangen, maar zij zullen hier “ongetwijfeld welwillend tegenover staan”, zei de vicevoorzitter van het college Nick Bos vorige week tijdens een commissievergadering van de universiteitsraad.

Alle terreinen die eigendom zijn van de UM worden rookvrije zones. Per locatie moet met het kadaster bepaald worden waar de grenzen precies liggen. Zo zijn in Randwijck ook de grasvelden tussen de universiteitsbibliotheek en de Universiteitssingel UM-eigendom. In de binnenstad wordt de grensbepaling een stuk ingewikkelder: het ‘pleintje’ voor de ingang van het bestuursgebouw van de UM is bijvoorbeeld openbare weg.

Het zal in eerste instantie gaan om markeringen op de grond en bordjes, zegt Pauline Arends, voorzitter van de werkgroep Rookbeleid UM. “We werken het liefst met ‘rookvrije zone’-bordjes, maar we willen aansluiten bij de keuzes van het MUMC.” Er kan pas gehandhaafd worden vanaf augustus, als het wettelijke verbod ingaat. Speciaal getrainde studententeams zullen erop toezien dat er niet gerookt wordt. Gebeurt dat toch, dan kan de UM een boete krijgen van tot wel 4500 euro per roker. De werkgroep gaat rokende medewerkers en studenten erop wijzen dat de zorgverzekering sinds 2020 cursussen om te stoppen met roken vergoedt, zonder eigen risico. “De UM gaat zelf cursussen aanbieden in groepsverband.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)