Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen corona-besmettingen UM, wel 17 afmeldingen voor onderwijs

Geen corona-besmettingen UM, wel 17 afmeldingen voor onderwijs

Photographer:Fotograaf: Pixabay, Purpleshorts

MAASTRICHT. Tot nu toe hebben zeventien studenten van de Universiteit Maastricht zich via een speciaal meldpunt afgemeld voor het onderwijs. Zij blijven voorlopig thuis omdat ze snotteren en hoesten of koorts hebben en onlangs zijn teruggekeerd uit een risicogebied waar het coronavirus rondwaart, zoals Noord-Italië. De UM adviseert in deze gevallen dan ook ten minste twee dagen thuis te blijven en het ziekteverloop af te wachten. Er is nog geen besmetting met het zogeheten Covid-19 vastgesteld bij een student of medewerker.

Dat zegt Meredith Bradt, adjunct-directeur marketing en communicatie van de UM. Hoeveel medewerkers zich hebben afgemeld, is onduidelijk. “Dat gebeurt via leidinggevenden.”
“We weten dat alle corona-geïnfecteerden koorts krijgen”, reageert Christian Hoebe, hoogleraar aan de UM en hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg (dat de bestrijding van het coronavirus uitvoert en mensen monitort). “Dus wie uit een risicogebied komt en wat snottert, zal snel genoeg merken of het een gewone verkoudheid is of toch een besmetting met corona.” Om dat laatste te bevestigen zal wel een test moeten worden gedaan.

In Nederland is het aantal coronabesmettingen inmiddels opgelopen tot 23 (dinsdag 3 maart), meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De gemeentelijke gezondheidsdiensten hebben vooralsnog alles onder controle, zegt Hoebe. “Bij alle besmette personen kunnen de linkjes worden gevolgd naar de bron en zolang we dat kunnen doen, is geen sprake van een wijdverspreide overdracht zoals in Noord-Italië. We proberen in Nederland een zo rationeel mogelijk beleid te volgen. Deze situatie van oplopende besmettingen kan nog maanden duren. Alles op slot zetten heeft nu geen zin.” Desondanks heeft hij begrip voor de keuzes van sommige bedrijven, zoals DSM, die hun medewerkers vragen om vooral van huis uit te werken. “Daar zijn ze vrij in.”

De Technische Universiteit Delft gaat ook een stapje verder dan andere onderwijsinstellingen. Wie hoest, kan beter thuisblijven, adviseert het Delftse college van bestuur, ook als hij helemaal niet in een risicogebied is geweest.
In Den Haag zijn er door de PVV Kamervragen gesteld over een skireis in Noord-Italië van de Groningse studentenvereniging Vindicat met bijna duizend studenten. Noord-Italië heeft van het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds dinsdag 3 maart een nieuwe kleurcode gekregen: oranje, wat wil zeggen dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. De PVV wil van de onderwijsminister weten of ze de reis ook een onverstandige en onverantwoorde keuze vindt.

De gebieden die het RIVM als risicovol betitelt, zijn behalve Noord-Italië ook China, Taiwan, Macau, Hongkong, Singapore, Zuid-Korea en Iran. “Specifiek voor Limburg is daar de Duitse grensregio Gangelt aan toegevoegd”, vertelt hoogleraar Hoebe. In dat gebied, dichtbij Sittard, houdt het coronavirus flink huis. Daarom roept de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (samenwerking gemeenten en o.a. GGD en politie) mensen op “niet naar bijeenkomsten in gesloten ruimten te gaan waar grote groepen Nederlanders en Duitsers samen zijn”, meldde 1Limburg onlangs. Wat betekent dit voor colleges aan de Universiteit Maastricht waar ook heel wat nationaliteiten, incluis Duitsers, samenkomen? “Het is niet aan de orde voor universiteiten”, zegt Hoebe. Volgens de hoogleraar gaat het in dit bericht specifiek om carnavalsbijeenkomsten in de grensregio bij Gangelt.
De UM raadt iedereen aan regelmatig handen te wassen met zeep, te hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, en papieren in plaats van katoenen zakdoekjes te gebruiken. Ook wordt het geven van handen afgeraden.

Ingrijpende maatregelen zijn er (nog) niet. Hoe anders is dat bijvoorbeeld in Sydney waar de oudste universiteit van Australië gaat bezuinigen om een tekort van zo’n 120 miljoen euro door de coronavirus-epidemie aan te pakken. Er wordt voortaan gesnoeid in het budget voor onder andere reizen en recruitment, schrijft de Times Higher Education op de site. In Nieuw-Zeeland, staat in hetzelfde bericht, overweegt de Victoria University of Wellington een vacaturestop of zelfs personeel te ontslaan om het verlies aan collegegeld van Chinese studenten te compenseren.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)