Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De vierkante man

De vierkante man

Photographer:Fotograaf: Eigen archief Observant

Er is weer een nieuwe decaan bij de FHML benoemd, en eindelijk een vrouw, Annemie Schols. Na een redelijk geruisloze procedure, zonder veel heisa, zo te zien. Dat was vroeger wel anders, althans bij geneeskunde. Daar gingen de decaansbenoemingen nogal eens gepaard met explosies en aardschokken waar de faculteit nog tijden van nadreunde. Rollebollend over straat, dat idee.

Neem de 30ste mei 1985. Op die warme zomeravond vergaderde de faculteitsraad geneeskunde over de opvolging van de zittende decaan, prof. Co Greep. In die tijd was het nog de raad die, heel democratisch, gewoon de eigen facultaire baas benoemde. Dat is nu allemaal vanwege hogere managementmotieven naar het niveau van het college van bestuur getild. 

Zou Greep na ruim zeven jaar opnieuw een verlenging krijgen? Voor wie de naam Co Greep niets zegt: ga naar de vijfde verdieping van de UNS60, sla linksaf naar de Co Greep-zaal en zie het portret dat pal naast de ingang aan de muur hangt. Een vierkante man. Met treffende bijnamen als ‘de tank’, of ‘de bulldozer’. Dat staat er niet bij maar je ziet het meteen. Een man die niet over zich laat lopen, die zelfs niet het gevoel wil krijgen dat mensen dat ook maar proberen. Een man ook met enorme verdiensten voor deze medische faculteit in opbouw, er is niemand die dat ontkent. Ook destijds niet.

En toen was er die 30ste mei. De stemming was geheim, de twee kandidaten, Greep en epidemioloog Ferd Sturmans, hadden de vergadering in het Jezuïetenklooster aan de Tongersestraat, nu het pand van de SBE, verlaten en wachtten samen de uitslag af in Greeps kamer. Niet dat het vrienden waren, allerminst zelfs. Even later bracht de secretaris van het bestuur, Edward Steur, het vonnis. Observant schreef er een week later over onder de kop: Faculteitsraad zet Greep op zijspoor. Oef. Een Co Greep laat zich niet op een zijspoor zetten. Weer een week later kopte Observant, opnieuw op de voorpagina: Verkiezing Sturmans fel aangevochten. Door wie? Door de kompanen van Greep. Want het was allemaal niet netjes verlopen, klonk het, Greep zou de enige kandidaat zijn en nu had de vertrouwenscommissie ineens Sturmans in de race gemanoeuvreerd; dit was een coup en dat pikten ze niet. Vooral de clinici, want Greep was chirurg (en clubarts bij Ajax, ooit heeft hij nog aan de enkel van Marco van Basten gezeten, die niet blij was met het resultaat) waren des duivels. Greep gesneuveld ten faveure van iemand uit de softe hoek van de faculteit! Een epidemioloog! Er ging een brief naar het college van bestuur, dat de gang van zaken hooguit onhandig vond maar niet onzorgvuldig, er circuleerde de ene brief met handtekeningen na de andere, voor de een en tegen de ander en omgekeerd, de F-raad moest de procedure opnieuw beoordelen en daarvoor werden zelfs twee belangrijke raadsleden met spoed uit de VS teruggehaald à raison van duizenden guldens voor de businessclass tickets die ze cadeau kregen. 

Niets hielp, de raad bleef standvastig: het tijdperk-Greep was voorbij. 

https://bit.ly/2TmZX4p

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)