Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Cynisch, maar wel positief

Cynisch, maar wel positief

Muziek: Absent Friends

“Een belangrijk nummer in je leven, dan komen de meeste mensen al snel uit op de muziek van hun jeugd, voor mij de jaren zeventig. Daar wilde ik graag aan ontsnappen”, zegt Laury Bollen (52), docent bij de School of Business and Economics. Dus werd het Absent Friends van The Devine Comedy uit 2004. “Een collega heeft een paar jaar geleden een groepje opgericht, waarin we iedere week nieuwe muziek becommentarieerden: Het Botte Bijl-genootschap. We gaven punten, goede platen mochten nog een week mee, slechte vielen af. Aan het einde van het jaar hadden we onze eigen lijst gemaakt.”

Daar hoorde Bollen het album voor het eerst. “Het sluit wel aan bij de smaak uit mijn jeugd: symphonische rock/pop. Ik ben niet een groot liefhebber van klassieke muziek, maar ik hou ervan als je verschillende instrumenten – naast de standaard gitaar, bas, drums en toetsen – in een nummer terug kunt horen. En dat het allemaal een beetje volume heeft, dat ook.”

Hoewel de naam anders doet vermoeden, bestaat The Devine Comedy maar uit één persoon: Neil Hannon, die samenwerkt met gastmuzikanten. “Eerder was het wel een band, maar dit is het eerste album dat hij alleen heeft gemaakt. De vroegere muziek was wat rauwer en donkerder. Absent Friend wijkt daar vanaf. Het ging goed met Hannon, hij was net vader geworden. Deze muziek is dus ook veel vrolijker, dat spreekt me meer aan.”

“Hannon staat bekend om zijn goede teksten. Het is dus geen muziek die je als achtergrond moet opzetten. Dan raak je afgeleid. Hannon is cynisch op een grappige manier. Normaal gesproken ga ik bij een liedje meer op de sfeer en de muziek af, maar deze teksten zijn zo spitsvondig. Het past wel bij me, ik ben ook cynisch, maar op een positieve manier. Niet te diepzinnig of serieus.”

Ook speelt Hannon met tegenstellingen in muziek en tekst. “Bijvoorbeeld een mooie ballad met tekst die totaal niet liefdesliedjesachtig is.” Bollens favoriete lied van het album is het titelnummer.

Absent friends, here’s to them/ And happy days, we thought that they would never end/ Here’s to absent friends

 “Dat gaat over bekende mensen die er niet meer zijn. Oscar Wilde, Steve McQueen. Maar ook Laika, de eerste hond in de ruimte.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)