Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Lokkroketten

Splinters: Lokkroketten

Lokkroketten

Het moet niet gekker worden: de ene universiteit (Vrije Universiteit Amsterdam) die gratis kroketten uitdeelt op het terrein van de andere universiteit (Leiden). Waarom? Om studenten te werven voor de masterdag (VU) op 7 maart. Het was een smakeloze stunt van een ingehuurd marketingbureau, dat nog twee weggeefacties bij andere universiteiten had gepland. Maar die heeft VU-collegevoorzitter Mirjam van Praag afgeblazen. “Ongepast”, meende ze op Twitter. Daar circuleerde ook een uitspraak die Van Praag een paar maanden eerder had gedaan bij de VSNU, de Vereniging van Universiteiten: “Ik bestrijd het beeld dat wij elkaar de tent uit concurreren, niets is minder waar. Die concurrentie is er niet meer.” De Universiteit Leiden slaat er maar meteen een slaatje uit en schrijft op Instagram: “Haal je kroket bij VU Amsterdam, en de master bij ons!”


Groene reisbeurs

Uitwisselingsstudenten van de Universiteit Utrecht die met de bus of trein naar hun Europese bestemming reizen, krijgen vanaf volgend academisch jaar een tegemoetkoming, een zogeheten groene beurs. Die is maximaal 185 euro, de prijs van een interrailkaart, schrijft DUB, het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. In het potje van het college van bestuur zit 25 duizend euro. De universiteit denkt daarmee in de meeste gevallen de volledige heenreis te kunnen vergoeden. Nemen studenten de FlixBus, dan valt het tripje nog goedkoper uit. Een enkeltje naar Wenen, vanuit Utrecht, kost zo’n 50 euro (op woensdag 4 maart; morgen kan het weer duurder zijn), naar Boekarest 100 euro. Berlijn is een ‘koopje’ met een kaartje van 19 euro. Moet je wel genoegen nemen met een iets minder comfortabele omgeving plus 10, 20 of zelfs 40 uur reistijd en een overstap in Parijs of Frankfurt. Maar hé, alles voor het goede doel: de Utrechtse universiteit die in 2030 CO2-neutraal wil zijn. Het project is een proef en duurt één jaar. “De UU is voor zover bekend de eerste Nederlandse universiteit die studenten stimuleert om de vliegreis te schrappen”, aldus DUB.
 

Randwyck/Randwijck

De Maastrichtse wijk waar de artsen, gezondheidswetenschappers, psychologen en sinds kort ook de kennistechnologen huizen is regelmatig onderwerp van discussie op deze redactie (en waarschijnlijk op héél veel redacties), want is het nu Randwyck of Randwijck? Een in Heer wonende Observant-lezer ging erachteraan: “Een kniesoor die er op let, maar toch”. Hij deed navraag bij de gemeente naar de officiële naam en stuurde ons het antwoord van de beleidsmedewerker door. “Het is dus Randwyck!” Maar: “Dat wil niet zeggen dat de schrijfwijze Randwijck niet voorkomt.”
Wyck/Wijck en Rijckholt/Ryckholt worden er ook nog bij gehaald. Voor alle varianten geldt dat “de enige correcte uitspraak en de daaraan verbonden schrijfwijze de uitspraak ‘ie’ betreft en de schrijfwijze met ‘y’.” De lange ij is een “Hollandse variatie” die “in Maastricht niet geapprecieerd” wordt, tenminste niet door het deel van de mensen dat het dialect (de eigenlijke eerste taal van de stad) machtig is.”
Beste lezer, is het nog te volgen? Vrees niet als u de mist in gaat, want “aangezien er geen sancties zijn op het in mijn ogen en vanuit cultuurhistorisch oogpunt onjuiste schrijf- en spreekwijze bij gebruik van de ‘lange ij’ (…), kan het zijn dat u beide vormen tegenkomt. Dat heeft vaak zijn oorsprong in het feit dat de betreffende personen de lokale stedelijke taal onvoldoende machtig zijn of niet wensen te kennen.” Oei, proeven we bij deze ambtenaar van de afdeling ‘cultureel erfgoed’ een anti-Hollander/ pro-Maastrichts sentiment? Wij schrijven in ieder geval voortaan Randwyck.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)