Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Update: Geen corona-besmettingen UM, wel afmeldingen voor onderwijs

Update: Geen corona-besmettingen UM, wel afmeldingen voor onderwijs

Photographer:Fotograaf: Pixabay, Purpleshorts

MAASTRICHT. De aantallen veranderen voortdurend, maar op woensdagmiddag 4 maart hebben zo’n 25 studenten van de Universiteit Maastricht zich afgemeld voor het onderwijs. Zij blijven voorlopig thuis omdat ze snotteren en hoesten of koorts hebben en onlangs zijn teruggekeerd uit een risicogebied waar het coronavirus rondwaart, zoals Noord-Italië. De UM adviseert in deze gevallen dan ook ten minste twee dagen thuis te blijven en het ziekteverloop af te wachten. Er is nog geen besmetting met het zogeheten Covid-19 vastgesteld bij een student of medewerker.

Dat zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur, die het crisismanagementteam voorzit. Daarbovenop zijn er zo’n twintig studenten die niet ziek zijn, maar wel zijn teruggekomen uit een ‘besmet’ gebied en zich uit voorzorg hebben gemeld. Hen wordt geadviseerd gewoon deel te nemen aan het onderwijs, zegt Bos. Er is wel dagelijks telefonisch contact met de hele groep (45 in totaal). “Niet omdat we het werk van de GGD willen overnemen, maar vanwege onze zorgplicht, omdat we willen weten hoe het ervoor staat.” Hoeveel medewerkers zich hebben afgemeld, is onduidelijk. Dat gebeurt via leidinggevenden.

Bos bevestigt dat een aantal studenten getest wordt, “maar dat hoeft niets te betekenen. Het kan ook een gewone griep of verkoudheid zijn.” Tegelijkertijd is hij realistisch en noemt hij het “een illusie” dat het coronavirus aan deze universiteit met 19 duizend studenten en 4500 medewerkers voorbij zal gaan. “Maar het is goed als we het kunnen voorkomen.” Specifiek voor Limburg is er aan de risicogebieden van de RIVM de Duitse grensregio Gangelt toegevoegd.

Ook heeft de universiteit de zorg voor studenten die op uitwisseling in het buitenland zijn. Het aantal in risicogebieden is echter gering: een in HongKong, maximaal twintig in Noord-Italië “maar het zullen er minder zijn”, en in elk geval vier in Zuid-Korea, weet Bos. De precieze aantallen zijn vooralsnog niet duidelijk omdat een deel nog niet is afgereisd.
Bos heeft geen signalen gekregen van studenten die graag naar huis zouden willen maar dat niet kunnen of mogen. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)