Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Covid-19-maatregelen: hoe reageren studenten?

Covid-19-maatregelen: hoe reageren studenten?

Photographer:Fotograaf:

Simone Golob

MAASTRICHT. Wat betekenen de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan voor studentenverenigingen en -organisaties? Een rondje langs de grote vier – Koko, Tragos, Circumflex en Saurus – leert dat zij donderdag per direct hun deuren hebben gesloten. Saurus wilde in eerste instantie wel hun roeiers nog laten sporten, maar laste zaterdag ook dat af. Ook roepen de verenigingen hun leden op niet op een andere plek samen te komen, maar thuis te blijven. Bestuursleden werken zoveel mogelijk thuis.

Donderdag heerste er nog wat onzekerheid onder de studenten. Waar sommige verenigingen (studie, sport, goede doelen) meteen na de persconferentie waarin de maatregelen werden aangekondigd al hun activiteiten tot 31 maart (inmiddels verlengd tot 6 april) afzeiden, keken andere (kleinere) verenigingen wat er op bescheiden schaal nog mogelijk was. Studentencafé De Uni kreeg bijvoorbeeld van de gemeente Maastricht groen licht om open te blijven, mits er een streng deurbeleid werd gevoerd. Niemand die verkouden is naar binnen, niet te vol. Op zondag moesten ze, net als alle andere horeca in Nederland, alsnog sluiten.

Inmiddels bieden studenten ook via social media hun hulp aan. Zo vragen de dames van Circumflex-dispuut Po’di Ragazze wie er beschikbaar is om boodschappen te doen voor hulpbehoevenden of op kinderen te passen.  De studenten van Universities Allied for Essential Medicines (UAEM), die zich hard maken voor beschikbare medicijnen voor iedereen, startte een petitie om te voorkomen dat een Duits bedrijf dat bezig is met een Covid-19-vaccin de exclusieve rechten aan Amerika verkoopt. Het bedrijf heeft inmiddels gezegd niet te koop te zijn, een mogelijk vaccin is er voor iedereen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2020-04-12: Anja Wiemers
Hey Cleo! Wat een leuk artikel, fijn dat zo veel studenten solidariteit laten zien. Wil je misschien meer horen over ons werk bij UAEM? We zijn ondertussen ook een petitie in Nederland gestart en leggen graag in meer detail uit wat we doen en waarom.
Groetjes
Anja

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)