Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Groot deel uitwisselingsstudenten verlaat Maastricht

Groot deel uitwisselingsstudenten verlaat Maastricht Groot deel uitwisselingsstudenten verlaat Maastricht

Photographer:Fotograaf:

Observant

MAASTRICHT. Niet alleen de collegezalen, ook het Guesthouse UM en The Student Hotel lopen leeg. Exacte cijfers volgen nog, maar al zeker honderd studenten hebben afgelopen weekend vroegtijdig het Guesthouse verlaten. De verwachting is dat het er de komende dagen nog wel meer zullen worden, zegt Maurice Evers, afdelingshoofd Maastricht Housing. Er zijn ook studenten die juist niet naar huis willen omdat ze bang zijn dat dit de kans op besmetting thuis juist verhoogt.

Voor de ingang van het Guesthouse staat een drietal enigszins bedrukt te praten. Twee van hen nog in hun huiskloffie, eentje volledig bepakt en bezakt (zie foto). De jongen met de tassen en koffer vertrekt vandaag naar huis, terug naar de Verenigde Staten. “Negentig procent van alle Amerikanen gaat weg of is al vertrokken”, zegt zijn Spaanse vriendin, ook uitwisselingsstudent. Maar ook andere nationaliteiten vertrekken. “Aan het einde van de week is het gebouw voor de helft leeg”, voorspelt ze. Zijzelf vertrekt komende zaterdag. “Familie van mij is ziek en maandag gaat de laatste vlucht naar Spanje. Mocht er iets gebeuren, dan ben ik liever thuis. Mijn studie kan ik online volgen.”

“Er wordt constant afscheid genomen”, zegt de Australische uitwisselingsstudent Finance Dan Martin. Het is erg stil op zijn verdieping. “De beveiliging is zelfs al gestopt met rondjes lopen.” Zelf is hij van plan om te blijven. Net als zijn flatgenoot Maria Marcote uit Spanje. “Hier heb je meer vrijheid dan in Spanje. Daar mag je alleen naar buiten om je hond uit te laten. De politie deelt boetes uit aan mensen die ‘ongeoorloofd’ op straat lopen.” De rechtenstudent komt uit het noorden van Spanje, maar studeert in Madrid. Vrienden van haar hebben het coronavirus. “Ze zeggen dat het voor jonge mensen meevalt, dat het ongeveer zoals de griep is.”

Niet alleen de uitwisselingsstudenten vertrekken, ook reguliere internationals. Een eind verderop in de stad, voor The Student Hotel, brengt de Belgische UCM-student Jack Jennings zijn laatste boeken en kleren naar de auto van zijn vader. Afgelopen donderdag, toen de overheid strengere maatregelen aankondigde, ging hij al naar huis. “Als we in quarantaine moeten, ben ik liever thuis dan op mijn studentenkamer.” Zijn vader: “Je weet ook niet of de grens tussen Nederland en België nog op slot gaat.” Veel vrienden van Jennings namen ook het zekere voor het onzekere. “De meesten zijn al weg. De mensen die blijven zijn vaak Italiaans”, weet Jennings. Die kunnen niet meer terug, al zouden ze het willen. Een kijkje nemen binnen mag niet van de receptioniste. Alleen bewoners komen er nog in.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)