Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over ‘parasieten’, verboden liefde en bijen

Over ‘parasieten’, verboden liefde en bijen

Film in tijden van corona: deel 1

Noem me gerust een boomer, maar mijn credo is dat je films in de bioscoop moet bekijken, op een zo groot mogelijk doek. En niet thuis op je tv of laptop. Dat is als het bekijken van een schilderij via je browser; er valt heus wel enig plezier aan te beleven, maar het is een andere, inferieure manier om naar kunst te kijken.

Uw recensent heeft in een ongenuanceerde bui Netflix wel eens een uitvinding van de duivel genoemd, maar nood breekt wet en dus wordt de filmrubriek van de papieren Observant tijdelijk vervangen door een online rubriek waarin we wekelijks het aanbod van een in Nederland beschikbare video on demand aanbieder onder de loep nemen. Met in aflevering 1: Picl: https://picl.nl

Wat is Picl?

Picl is een samenwerkingsverband tussen zo’n 25 filmtheaters in Nederland – van Alkmaar tot Maastricht en Zwolle – en biedt de mogelijkheid om online naar artistieke films en documentaires te kijken die – en dat is uniek – op datzelfde moment ook in de Nederlandse filmtheaters te zien zijn. Althans, onder normale omstandigheden, want momenteel zijn natuurlijk alle filmtheaters gesloten.

Hoe werkt het?

Picl hanteert een prepaid model, waarbij je vooraf per film afrekent. Films die tegelijkertijd ook in de filmtheaters te zien zijn, kosten 8,50 euro; iets oudere titels die uit de bioscooproulatie gehaald zijn, kosten 4,99 euro. Vanaf het moment dat je hebt betaald, krijg je 48 uur om de film te bekijken. Sympathiek is de functie dat je bij het betalen een filmtheater kunt selecteren dat vervolgens een deel van de opbrengsten krijgt.

Het salomonsoordeel

Picl biedt een uitgelezen selectie uit het aanbod van de Nederlandse filmhuizen. Met 61 titels – op het moment van schrijven – is het aanbod kwantitatief klein. Beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde. Een nadeel is dat je films in principe op je laptop of tablet moet kijken, al kun je via een HDMI-kabel je laptop aansluiten op je tv. Films verdwijnen relatief snel weer uit het aanbod, vanwege de koppeling met het actuele programma in Nederlandse filmhuizen.

Top 3 beste films op PICL

1. Parasite – Bong Joon-ho.

Een open deur misschien, maar als je de grote Oscarwinnaar van dit jaar nog niet gezien hebt, dan is dit je kans. Parasite is een vlijmscherpe en verrukkelijk komische thriller over een arm gezin dat op listige wijze weet te infiltreren in het huishouden van een rijke familie.

2. Portrait de la Jeune Fille en Feu – Céline Sciamma.

In Cannes bekroond kostuumdrama over de onmogelijke liefde tussen de adellijke Héloïse en de kunstenares die is ingehuurd om haar in het geniep te portretteren. Hoofdrolspeelster Adèle Haenel was onlangs wereldnieuws toen ze foeterend de zaal uitstormde op het moment dat Roman Polanski een César won als beste regisseur. Het grootste schandaal was wat mij betreft geeneens de dubieuze bekroning van Polanski in het #MeToo-tijdperk, maar het feit dat Portrait de la Jeune Fille en Feu slechts één van de tien Césarnominaties verzilverde.

3. Honeyland – Ljubomir Stefanov & Tamara Kotevska.

Een heel bijzondere documentaire over een arme Macedonische bijenhoudster wier traditionele manier van leven wordt bedreigd door de komst van nieuwe buren. Een van de meest verrassende filmhuishits van het voorbije seizoen.

Ook de moeite waard: The Wild Goose Lake, System Crasher, For Sama, Dolor Y Gloria, Beanpole, Atlantique, Deerskin, Monos, De Patrick, J’ai Perdu Mon Corps.

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)