Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uitstel bindend studieadvies voor alle Maastrichtse eerstejaars

Uitstel bindend studieadvies voor alle Maastrichtse eerstejaars

Photographer:Fotograaf:

archief UM

MAASTRICHT. Alle Maastrichtse eerstejaars die eind augustus te weinig studiepunten hebben en dus niet voldoen aan de norm van het bindend studieadvies (BSA), krijgen uitstel. Dat heeft het college van bestuur besloten. 

Het is nog niet duidelijk of alle andere universiteiten dit voorbeeld zullen volgen. Ook zij hebben – na overleg met de minister – besloten tot uitstel van de bsa, maar stellen nu richtlijnen op wie daarvoor wel en niet in aanmerking komt. Belangrijke vraag: is de studievertraging opgelopen door de coronacrisis? 

Rector Rianne Letschert wil geen onderscheid maken: “Wij maken als universiteit een uiterst bewogen jaar door, eerst de cybercrisis, nu de coronacrisis. Er wordt veel gevraagd van docenten en studenten.” De kans dat meer studenten dan normaal niet aan de bsa-eisen voldoen, is reëel. “Wij willen daar ruimhartig mee omgaan. Onze studenten kozen voor probleemgestuurd onderwijs, nu is opeens alles online. Wij zijn geen Open Universiteit die daar heel bedreven in is. Bij ons is het toch een beetje crisisonderwijs. Daar moet je rekening mee houden en studenten niet nog eens extra studiedruk opleggen. Daarom kiezen wij voor een generiek uitstel van het bsa.”

Het is uitstel, geen afstel: in het studiejaar 2020-2021 moeten de ontbrekende studiepunten alsnog gehaald worden. Dat hoeven ze niet alleen te doen. Samen met de studieadviseur moet de student een plan van aanpak opstellen zodat er volgend studiejaar alsnog een positief studieadvies uitrolt. De opleidingen hebben een “zorgplicht” om de studenten ook goed door jaar twee te loodsen.

Ook voor de FHML-opleidingen die geen bsa kennen, maar wel overgangsnormen, geldt eenzelfde ruimhartig beleid.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)