Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een te kleine Speedo-zwembroek en een te groot mannenlijf

Een te kleine Speedo-zwembroek en een te groot mannenlijf

Photographer:Fotograaf:

Filmdepot

Film in tijden van corona: deel 2

Net als mijn collega-recensent Mark Vluggen ben ik geen aanhanger van streamingsdiensten en organisaties als Netflix of Disney Channel. Film hoort ook wat mij betreft thuis op het grote doek en anders op DVD of Blu-ray. Maar zoals gezegd, nood (lees: Corona) breekt wet. Laten we eens kijken wat een provider als Film 1 in deze tijden te bieden heeft.

Wat is Film 1?

Film 1 is de opvolger van Canal+ en heeft zijn aanbod van video on demand in vier blokken verdeeld. Premiere, Action, Family en Drama. Een abonnement is relatief duur - 14,95 per maand - maar de provider heeft het sympathieke gebaar gemaakt dat je een voorgeprogrammeerd aanbod gratis kunt bekijken (bij Ziggo op de zenders 101,102,103 en 104, bij KPN op 245, 246, 247 en 248). De technische kwaliteit is goed.

Het aanbod

De scheiding van de vier categorieën blijkt nogal arbitrair. Titels verschijnen op verschillende dagen in verschillende categorieën. En het aanbod is een vreemd soort allegaartje van art-house, middelmatige actie en volstrekt onbekende titels. Voor klassiekers, zowel art-house als Hollywood, moet je niet bij Film 1 zijn. Veel van het aanbod is verwaarloosbaar maar soms word je verrast door een onontdekt pareltje of toch gewoon een goede film.

Drie aanraders

Inside Llewyn Davis - Joel en Ethan Coen

Een kleine film over de folk-zanger Llewyn Davis, geweldig gespeeld door Oscar Isaac, maar ook Carey Mulligan als zijn teleurgestelde vriendin is fenomenaal. De gebroeders Coen presenteren ons een moeilijk te omarmen protagonist die we aan het slot koesteren. Een van de betere films van de Coens.

Wildlife - Paul Dano

De jonge Joe Brinson (Ed Oxenbould) moet aanzien hoe het huwelijk tussen zijn vader (Jake Gyllenhaal) en zijn moeder (daar is ze weer, Carey Mulligan) uit elkaar dreigt te vallen. De bosbranden in de omgeving lijken een metafoor voor de vernietigende krachten binnen het huwelijk. Klein, intiem en ontroerend. Mocht je tijd over hebben, lees dan ook de novelle van Richard Ford waarop deze film gebaseerd is.

Le Grand Bain -  Gilles Lelouche

Een man moet een hobby hebben, en waarom dan niet zwemmen in een mannen-synchroon-zwemgroep. Een stel mannelijke kneuzen vindt soelaas bij elkaar en bij de sport. De film is nergens vernieuwend of origineel maar wel aandoenlijk en ontwapenend. De lulligheid van een te kleine Speedo-zwembroek en een te groot mannenlijf levert een onvergetelijk beeld op.

Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)