Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Vooral de internationale studenteninstroom kan straks tegenvallen”

“Vooral de internationale studenteninstroom kan straks tegenvallen”

Photographer:Fotograaf:

Stil uit Webinar: Q&A with the Executive Board

Is 2019/2020 door alle crises een verloren jaar? Heeft dit alles gevolgen voor de nieuwe instroom in september? Krijgen studenten hun collegegeld terug? Blijft de Universiteit Maastricht ook in de toekomst online onderwijs geven? En wat kost zo’n crisis eigenlijk? Zie hier een greep uit de vragen voor het college van bestuur afgelopen dinsdag tijdens een Q&A-webinar op YouTube en Facebook.

Om de beurt werden de collegeleden in een geïmproviseerd studiootje op de Berg ongeveer een kwartier geïnterviewd door Steff Nagel, masterstudent Public Policy and Human Development. Ook de kijkers konden vragen stellen in de chatfunctie. Dat was een andere opzet dan gepland, vertelt woordvoerder Fons Elbersen achteraf. De bedoeling was “interactie tussen de drie college-leden plus publiek. Vlak voor de uitzending bleek er een technisch probleem met het geluid, waardoor ze een voor een moesten komen.” Het hele college op zo’n klein podium? Nee, zegt Elbersen. Er zou een lid in de studio zitten en twee op afstand.

Collegevoorzitter Martin Paul trapt af, gevolgd door rector Rianne Letschert en tot slot vicevoorzitter Nick Bos. Wie de updates over het coronavirus van het CvB bijhoudt, hoort weinig nieuws na de soms wel héél algemene vragen van Nagel. Uit de chatbox daarentegen komen af en toe nog onbeantwoorde kwesties. Hoe zit het bijvoorbeeld met het collegegeld? Kunnen studenten die vertraging oplopen door de crisis een teruggave verwachten? Letschert: “Dat wordt momenteel besproken binnen de Vereniging van Universiteiten (VSNU); daarover komt een gezamenlijk standpunt. Het ministerie besluit daar uiteindelijk over.”

Bos is voorzitter van het crisis management team (CMT). Wat doen die eigenlijk? En wie zit daarin? “De samenstelling is afhankelijk van de behoefte”, zegt Bos. “Het onderwijs staat in deze crisis voorop.” In het huidige CMT zitten daarom vooral onderwijskundigen, maar ook kenners op het gebied van human resources, internationalisering, veiligheid en communicatie. Een belangrijke taak van het CMT is praten met de rest van de organisatie om te “achterhalen of ondernomen stappen verantwoord zijn. We krijgen nog een moeilijke tijd de komende maanden. Open communicatie is daarom heel belangrijk”, benadrukt Bos. Wie denkt een probleem of suggestie te hebben en niet weet waar hij er mee terecht kan, die mag zelfs Bos rechtstreeks e-mailen.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de universitaire gebouwen in september weer open gaan, zegt Paul. “Reageert het virus op warm weer? Komt er een vaccin in de tussentijd? We hopen natuurlijk dat het snel voorbij is.” Is een online curriculum een optie?, vraagt een kijker. “Ja natuurlijk”, zegt Paul. “Online onderwijs is een van de dingen waar de universiteit nu mee moet experimenteren; we leren ook veel van zo’n crisis.” Ook vicevoorzitter Bos staat positief tegenover “nieuwe manieren van onderwijs”. Al benadrukt hij dat het wel moet passen bij het DNA van de UM: het probleemgestuurd onderwijs.”

“Durft u al iets te zeggen over de financiële schade voor de UM?”, vraagt Nagel aan de vicevoorzitter. Getallen noemt hij niet, maar de schade zal “behoorlijk” zijn, zegt Bos. “De derde geldstroom, het contractonderzoek, staat onder druk. En we zullen moeten afwachten wat er gebeurt met de studenteninstroom in september. Met name studenten uit het buitenland.” Dat hangt natuurlijk af van hoelang de crisis speelt, zegt Bos. “We gaan er niet vanuit, de vooraanmeldingen zien er goed uit, maar we moeten er ernstig rekening mee houden dat het kan tegenvallen.” Bos memoreert dat een groot deel van de vooraanmeldingen van voor de crisis is en dus zou kunnen vervallen, “maar de universiteit doet haar best om met die mensen in contact te komen en te blijven.” 

Elk collegelid wordt tot slot gevraagd om een tip voor medewerkers en studenten die kijken. Letschert: “Iedereen worstelt met de huidige situatie. Mensen werken thuis, waar ze vaak ook nog voor de kinderen moeten zorgen. We moeten accepteren dat dit een zware tijd is. Dat we zo goed mogelijk ons best doen, maar niet hetzelfde werk kunnen leveren als voorheen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)