Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik zou willen dat ik niet zoveel tijd kwijt was aan erachter komen wat mijn rechten zijn”

“Ik zou willen dat ik niet zoveel tijd kwijt was aan erachter komen wat mijn rechten zijn”

Videoserie Zwart zaad

Vanwege de coronacrisis hebben restaurants en cafés hun deuren gesloten, waardoor veel mensen zonder werk zitten. Hoe gaat het met Maastrichtse studenten die zichzelf onderhouden en een nul-urencontract hebben? European Studies student Gabriela Štěpková is een van hen en de eerste die haar verhaal doet in deze nieuwe videoserie.

Štěpková vertelt over de moeilijkheden die niet kunnen werken en dus ook geen geld hebben met zich meebrengen. Studenten hebben onder normale omstandigheden al moeite om het einde van de maand te halen, laat staan nu.

Maar het is niet alleen het financiële aspect van deze situatie, ook de emoties die gepaard gaan met alleen in een vreemd land zijn, ver van huis en van vrienden die Maastricht hebben verlaten, spelen haar parten. Daarbij heeft ze te maken met veel administratieve rompslomp en weinig hulp van de gemeente of de universiteit. “Wat gebeurt er als je leeft in een internationale gemeenschap die niet genoeg voor haar mensen zorgt? Want dat is wat dit is, toch? Een internationale gemeenschap.”

Observant heeft de universiteit na het interview om een verklaring gevraagd. Ze zijn zich bewust van de problemen waarmee studenten zoals Gabriela Štěpková momenteel worden geconfronteerd. Samen met andere Nederlandse universiteiten hebben zij het ministerie gevraagd DUO toe te staan coulant met deze gevallen om te gaan. Zodra er meer informatie over het onderwerp beschikbaar is, deelt de UM dit op haar website.

Daarnaast wil het Universiteitsfonds Limburg een crowdfundingproject starten om een noodfonds op te kunnen richten.

We hebben vorige week met Štěpková gesproken. Ondertussen hebben de LSVb en vakbond FNV een meldpunt opgezet voor jongeren wier financiële situatie wordt beïnvloed door de uitbraak van het coronavirus: https://nietmijnschuld.nl. Hier zijn antwoorden te vinden op vragen als ‘wat zijn mijn rechten?’ En ‘mag mijn werkgever me niet meer inplannen?’.

Interview door Stella Theocharidou, montage door Sophie Pieters

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)