Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ondertussen elders in het land 6

Ondertussen elders in het land 6

Photographer:Fotograaf:

Simone Golob

Net als in Maastricht moeten ook in andere universiteitssteden studenten en medewerkers leren omgaan met de gevolgen van het coronavirus. Observant maakt regelmatig een rondje langs de zusterbladen en deelt interessante artikelen.

Soa-onderzoek per post
Jeuk aan je geslachtsdeel of bloedverlies tijdens het plassen? Dat is waarschijnlijk geen corona. Toch wil je er het liefst zo snel mogelijk mee naar de dokter. Dat kan in deze coronacrisis niet zomaar. Studenten in Amsterdam die mogelijk een soa hebben, kunnen hun testkit daarom per post ontvangen. Dat zegt studentenarts Peter Vonk tegen zusterblad Folia. Voor mensen die denken een soa te hebben is dat een geluk bij een ongeluk, meent Vonk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat “mensen het makkelijker vinden om per mail psychische problemen of problemen met seks of soa’s aan de orde te stellen”.

Hyperkapitalistische globalisering
In Mare (Leiden) een interview met Maghiel van Crevel, hoogleraar Chinees, over zijn tweede lockdown. Toen in 2003 het SARS-virus uitbrak was hij in China. De grootste verschillen met toen? Dit keer is hij in Nederland, de wereld was destijds minder online en de SARS-epidemie was veel lokaler. Dat het nu zo snel en wijdverspreid is, is logisch, denkt Van Crevel. “Onze kwetsbaarheid voor pandemieën is mede het gevolg van hyperkapitalistische globalisering. De manier waarop de veelbesproken “natte markten” in China zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld, wordt bijvoorbeeld mede bepaald door de groei van de bio-industrie – en dat is een mondiale sector. Die hebben we samen opgetuigd en we moeten er samen verantwoordelijkheid voor nemen.”

Na 48 jaar zonder feest met pensioen
Een sneu verhaal op de site van het Rotterdamse Erasmus Magazine. Beveiliger en kok Peter Harteveld ging afgelopen week na 48 jaar trouwe dienst met pensioen. Vanwege het coronavirus zonder afscheidsfeest.
Als jonge jongen was zijn plan was om scheepskok te worden, maar in het tweede jaar van de opleiding moest hij stoppen. Hij is 1,98m en dat is te lang. Met zeventien jaar ging hij aan de slag op de universiteit. Afgelopen vrijdag kwam er in een leeg gebouw een eind aan zijn dienstverband. Harteveld vindt het jammer, maar begrijpt het heel goed. Hij weet wat het virus doet: zijn dochter liep het op, maar is inmiddels aan de beterende hand. “En ik heb bovendien, door middel van een conference-call, een hartverwarmend afscheid gekregen van de universiteit.”

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)