Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Trainen voor de halve marathon met een gezichtsmasker

Trainen voor de halve marathon met een gezichtsmasker

Photographer:Fotograaf:

Archief Jasmina Peneva

Jasmina Peneva, researchmasterstudent cognitieve neurowetenschappen, is vorige week zondag teruggegaan naar haar thuisland Bulgarije. Ze woont niet bij haar ouders, maar in een appartement van een vriend van de familie. “Nederland is een rode zone, dus ik moet twee weken in quarantaine. Omdat mijn ouders de deur uit moeten voor het werk, kon ik daar niet naartoe.”

De huur voor haar kamer in Maastricht loopt ondertussen gewoon door. “Ik heb een hele fijne kamer, die wil ik niet kwijt. Ik heb voor twee maanden vijftig euro korting gekregen op de huur van de huisbaas. Niet heel veel, maar een aardig gebaar.”

Vooralsnog is ze vooral bezig met haar studie. “Komende vrijdag komt het tentamen online. We hebben twaalf uur om het te maken en op te sturen. We krijgen zo veel tijd omdat er rekening is gehouden met studiegenoten die terug naar Canada zijn gegaan bijvoorbeeld.” Maar werkt dat geen fraude in de hand? Er is immers tijd genoeg voor overleg. “Dat zou kunnen, maar we hebben de nadrukkelijke instructie gekregen om het zelf te maken. We zijn met 24, dus we gaan met niemand praten; we willen niet dat onze antwoorden op die van iemand anders lijken. Dat valt snel op.”

In de avond geniet Peneva van de Bulgaarse televisie. “Het is heerlijk om mijn eigen taal te horen, Bulgaarse humor.” Verder poetst ze veel. “Mijn omgeving is nog nooit zo schoon geweest”, lacht ze.

Als haar quarantaine voorbij is, wil ze snel weer gaan hardlopen. Ze traint voor een halve marathon in oktober. “Ik kan niet wachten om te beginnen. Dit is mijn vierde week in huis; in Maastricht ben ik in vrijwillige quarantaine geweest.” Dat trainen wordt zwaar. “De overheid in Bulgarije raadt aan om met een mondkapje naar buiten te gaan. Niet ideaal, maar het is beter dan thuis zitten.”

Hoe zijn deze corona-tijden voor studenten? Wat betekent het voor hun studie en hun leven daarbuiten? Elke dag spreekt Observant een student om een idee te krijgen van de impact van het virus.

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)